Την ώρα που μαίνεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα εκεί, η Βόρεια Κορέα παίζει μπαλίτσα ανενόχλητη. Κι αυτό γιατί εκτόξευσε δοκιμαστικά τον πρώτο της διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, χθες, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Makoto Oniki, ο οποίος περιέγραψε τον πύραυλο ως νέο τύπο ICBM, ο πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και προσγειώθηκε στα ιαπωνικά ύδατα. Η εκτόξευση είναι η πιο τολμηρή δοκιμή όπλων της Βόρειας Κορέας εδώ και χρόνια, σε σχέση με τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές ICBM που ανακοίνωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un, πριν ξεκινήσει τη διπλωματία με τον Πρόεδρο Trump το 2018.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τελευταία της δοκιμή ICBM τον Νοέμβριο του 2017. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, δοκίμασε αυτό που ονομαζόταν θερμοπυρηνική βόμβα. Δεδομένου ότι η διπλωματία με τον Donald Trump τελείωσε το 2019 χωρίς συμφωνία για το τέλος των κυρώσεων ή την κατάργηση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ο Kim έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει διαφορετικούς και ισχυρούς πυρηνικούς πυραύλους.

Πριν την εκτόξευση της Πέμπτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο ICBM Mars-17 με το πρόσχημα της εκτόξευσης δορυφόρου. Το μεγαλύτερο γνωστό ICBM της Βόρειας Κορέας, το Hwasong 17, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2020, αλλά δεν είχε δοκιμαστεί.

Μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και τις τρεις δοκιμές ICBM το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία, άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους για να επιβάλουν καταστροφικές κυρώσεις. Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είναι οι κύριες εξαγωγές της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του σιδηρομεταλλεύματος, της αλιείας και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης απαγορευτεί να εισάγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ετησίως για ιδιωτικούς σκοπούς.

Το συμβούλιο ανέφερε σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι η ετήσια εισαγωγή πετρελαίου περιορίζεται στα 500.000 βαρέλια. Στο ίδιο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ότι η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει περισσότερες πυρηνικές δοκιμές ή δοκιμές ICBM. Λάβετε μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου σε χώρες που έχουν ήδη αυστηρά αδειοδοτηθεί.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr

Άρση μέτρων: 100% πληρότητα πλέον στα γήπεδα – Εξετάζεται να μπει τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης

ΝΑΤΟ, G7 και Ε.Ε. ετοιμάζουν νέες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία – «Τώρα θα φανεί ποιος μας στηρίζει», λέει ο Zelenksy

Με πληροφορίες από New York Times