Προκλητικό είναι ακόμα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, που αφήνει ανοικτό το σενάριο να προσφύγει η Τουρκία σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ. Ασχολείται με το θέμα της υποτιθέμενης «παρενόχλησης» τουρκικού μαχητικού από το σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, προβάλλοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Αθήνας να λογοδοτήσει για την επίθεση των S-300. Η ελληνική παρενόχληση θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Τα αρχεία και οι καταγραφές από τα ραντάρ θα σταλούν στον ΟΗΕ, τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της συμμαχίας» γράφει η Sabah.

Τονίζει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποκαλύψει στις ΗΠΑ «τις παράνομες ενέργειές της Ελλάδας» με την ενεργή χρήση του συστήματος S-300 κατά τουρκικών μαχητικών που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤO στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας της να μην «σωπάσει σε αυτήν την παρανομία».

Οι Τούρκοι διαδίδουν ότι στις 23 Αυγούστου μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν πτήσεις αποστολής στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας και είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 «lock-αρε» τουρκικό F-16, το οποίο βρισκόταν σε πτήση αποστολής σε ύψος 10 χιλιάδων ποδιών δυτικά της Ρόδου. «Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, διέψευσε το περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εχθρική πράξη» στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η χώρα μας αρνούμενη τους ισχυρισμούς κάνει λόγο για τουρκική προβοκάτσια, με στρατιωτικές πηγές να τονίζουν ότι δεν ενεργοποιήθηκαν οι S-300 την ημέρα και ώρα που αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα εκείνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν διεξάγονταν καμία Νατοϊκή άσκηση στην περιοχή.

Τα τουρκικά fake news φυσικά και έχουν απώτερο σκοπό, σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές. Στόχος της Τουρκίας είναι να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, πως και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό σύστημα αεράμυνας το οποίο χρησιμοποιεί ελεύθερα, ενώ στην Τουρκία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την απόκτηση των S-400.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Εκτός ορίων η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ότι τα S-300 «κλείδωσαν» τα μαχητικά F-16 τους

Μητσοτάκης: Σε εννιά μήνες οι εκλογές – Όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει από αύριο στα τιμολόγια λιανικής