Συνολικά επτά σπίτια απειλούνται να «πνίγουν» στο ρέμα του Νταού, με τους κατοίκους στον Νέο Βουτζά να τα εγκαταλείπουν μετά την καθίζηση που υπέστη η γειτονιά της οδού Καρυωτάκη. Με την πρώτη κακοκαιρία τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά επικίνδυνα και καταστροφικά.

«Μας έστειλαν χαρτί και εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα. Το σπίτι κατρακυλάει. Χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη και γρήγορα έργα πριν φύγουν και τα υπόλοιπα σπίτια», λέει στο protothema.gr η κ. Μαίρη Μπαλή η οποία μένει στο ακριβώς διπλανό σπίτι από αυτό που έχει ήδη πάρει κλίση και βυθίζεται στο ρέμα.

«Έχω φύγει από το σπίτι και μένω στον πατέρα μου στον Πειραιά. Όλο αυτό έγινε μέσα σε 15 ημέρες και κάθε ημέρα κατρακυλάει και περισσότερο. Φοβόμαστε όταν βρέχει γιατί μουλιάζει περισσότερο το χώμα και υποχωρεί το έδαφος», τονίζει η κ. Μπαλή η οποία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα πήρε τα πράγματα της και έφυγε από το σπίτι.

https://youtu.be/ymnRPtjEQCc

Στη δυόροφη μονοκατοικία της, το ισόγειο και το πρώτο υπόγειο έχουν «κάτσει» τουλάχιστον μισό μέτρο, η εξωτερική σκάλα έχει κοπεί στα δύο από το χώμα ενώ οι πλάκες έχουν ανοίξει από τους κρατήρες οι οποίοι έχουν σχηματιστεί στο έδαφος. «Παρακαλάμε τον Θεό να μην βρέξει», δηλώνει η κ. Μπαλή η οποία από το 2018, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν την περιοχή, παρατήρησε την καθίζηση. Όπως επισημαίνει, στην αρχή ήταν ελάχιστοι πόντοι αλλά μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις το έδαφος στο ακίνητό της έχει υποχωρήσει τουλάχιστον μισό μέτρο.

Η εικόνα στο γειτονικό σπίτι είναι αποκαρδιωτική. Εκτός από την καθίζηση, η οποία ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα, το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και απειλείται να πέσει στο ρέμα με την πρώτη βροχή.

Τι λέει ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς

«Ήταν μέσα οι άνθρωποι. Στην αρχή καθίζηση ήταν μικρή και τρόμαξαν. Σε δύο μέρες έπεσε στους 20 πόντους. Οι επόμενες βροχές το πήγαν πιο κάτω, τα χιόνια ακόμα πιο κάτω», είπε στο MEGA ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Μάλιστα, το σπίτι που έχει βυθιστεί παρασέρνει και τα γειτονικά σε αυτό, το διπλανό βυθίζεται και κινδυνεύουν και άλλα.

«Αμέσως μετά τη φωτιά τον Ιούλιο του ‘18, η λεγόμενη φωτιά του Ματιού, Νοέμβριο, Δεκέμβριο έως Μάρτιο έριξε 425 χιλιοστά βροχής. Τότε υποχώρησε η μισή μάντρα του οικοπέδου μου και έφυγε το μισό οικόπεδο στο ρέμα».

Το συγκεκριμένο σπίτι όπως και τα γειτονικά, είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα του Νταού το οποίο, όπως λέει ο δήμαρχος, το 1968 τεμαχίστηκε σε οικόπεδα. «Εγώ δε θα το έπαιρνα αλλά οι άνθρωποι αγόρασαν οικόπεδο εντός σχεδίου. Υπεύθυνη είναι η κεντρική πολιτεία. Το αγόρασαν σε φθηνότερη τιμή αλλά η φύση εκδικείται».

«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξηγεί ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.