Άσχημο τέλος είχε η πτήση της Tara Air, αεροπορικής εταιρείας στο Νεπάλ, που είχε ως τελικό προορισμό την πόλη Τζομσόμ, δημοφιλή θρησκευτικό προορισμό στο κεντρικό Νεπάλ. Μέσα στο αεροσκάφος βρίσκοταν 19 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος. Μετά από περίπου 40 λεπτά, η πτήση χάθηκε από το ραντάρ, ενώ ήθελε 5 λεπτά ακόμα για να προσγειωθεί στο Τζομσόμ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το αεροσκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Mustang στο βόρειο Νεπάλ, ενώ μέχρι στιγμής οι διασώστες έχουν ανασύρει 14 πτώματα.
«14 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων επιβατών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Deo Chandra Lal Karn, μια μέρα μετά τη συντριβή. «Ο καιρός είναι πολύ κακός, αλλά καταφέραμε να μεταφέρουμε μια ομάδα στο σημείο της συντριβής».
Στο αεροσκάφος επέβαιναν τέσσερις Ινδοί, δύο Γερμανοί και 16 Νεπαλέζοι, σύμφωνα με πληροφορίες.
«Ομάδα έρευνας και διάσωσης εντόπισε το αεροσκάφος, ενώ άλλες ομάδες πάνε εκεί για να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού μέσω Twitter, ανέβαζοντας φωτογραφία στην οποία είναι διακριτός ο αριθμός του αεροπλάνου της εταιρείας Tara Air (9Ν-ΑΕΤ), σε κομμάτι της ουράς που βρίσκεται πλάι σε άλλα διάσπαρτα συντρίμμια στην πλαγιά βουνού.
Nepal Plane Crash: Nepal Army has reached the crash site at Sanosware, Thasang-2, Mustang. First picture released by Army. Along with 15 Nepali, 4 Indians, & 2 Germans wr on board. pic.twitter.com/KHabnNP7uE
— Sidhant Sibal (@sidhant) May 30, 2022
Προτού βρεθεί το κουφάρι του αεροσκάφους, ο Ντεβ Ρατζ Σουμπέντι, εκπρόσωπος του αεροδρομίου στην Ποχάρα, είχε πει πως ελικόπτερα και άνδρες του στρατού ξηράς επικέντρωναν τις έρευνές τους σε τοποθεσία όπου θεωρούσαν πιθανό να συνετρίβη. «Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν. Δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών. Ελικόπτερα πέταξαν στην περιοχή αλλά δεν ακόμη μπορέσει να προσγειωθούν» είπε.
Σημειώνεται πως το Νεπάλ είχε ένα τεράστιο ιστορικό αεροπορικών ατυχημάτων, κυρίως λόγω των ξαφνικών αλλαγών του καιρού και των αεροδιαδρόμων, μιας και έχει 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές στον κόσμο, με το Έβερεστ ανάμεσά τους, που κάνει δύσκολη την προσπέλαση των αεροσκαφών.
Στις αρχές του 2018, μια πτήση ΗΠΑ-Μπάνγκλα που μετέφερε 71 άτομα από τη Ντάκα στο Μπαγκλαντές έπιασε φωτιά κατά την προσγείωση στο Κατμαντού, σκοτώνοντας 51 άτομα. Πιο πρόσφατα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο του 2019, όταν το αεροσκάφος ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης και χτύπησε ένα ακίνητο ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Lukla, που θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους διαδρόμους πλοήγησης.
Με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
ΗΠΑ: Τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες – Η «κρυφή» αναλογία που τρομάζει
Pelagia noctiluca: Στις ελληνικές παραλίες οι επικίνδυνες μωβ μέδουσες και φέτος
Μακελειό στο Τέξας: Ερευνάται το γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα η αστυνομία του Uvalde