Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο θεός γελάει. Έτσι λέει ένα ρητό και στην Ελλάδα το βιώνουμε έντονα φέτος το καλοκαίρι, αφού κάθε βδομάδα ακούμε και για ένα νησί ή μια περιοχή σε νησί που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας και βρίσκεται σε σημείο οριακό ή λίγο πριν μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε μιλήσει για Λέρο, Σίφνο, Νάξο, Τήνο, για Κέρκυρα, συνολικά 14 δήμοι στη χώρα έχουν μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και τώρα, έρχεται ένα μεγάλο καμπανάκι λειψυδρίας από το νησί της Σερίφου.

Σε παλιότερη ανάρτησή μας, είχαμε αναφέρει πως η Σέριφος ανήκει σε ένα από τα νησιά που έθεσαν περιορισμούς στο γέμισμα των πισίνων, αλλά αυτό δεν αρκεί ως μέτρο σε μια χρονιά όπου οι βροχοπτώσεις ήταν μηδαμινές, με την τελευταία βροχή στο νησί να έχει πέσει κατά Απρίλη μεριά και με τις υψηλές θερμοκρασίες να αρχίζουν από πολύ νωρίς, άρα να αυξάνεται και η κατανάλωση νερού για πόση, για πλύσιμο κτλ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, έκανε λόγο για deadline 15 ημερών για τη διαθεσιμότητα νερού στο νησί. Μετά από αυτό, οι κάτοικοι θα έχουν μόνο για να πίνουν από τα εμφιαλωμένα, αλλά για το μπάνιο τους και για την άρδευση δεν θα υπάρχει.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Θεωρώ ότι θα έχουμε νερό για ένα δεκαπενθήμερο ακόμα. Διάγουμε την πέμπτη χρονιά που δεν έβρεξε επαρκώς, απλά φέτος ήταν μια πάρα πολύ κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων για τις Κυκλάδες γενικότερα. Είχα ζητήσει να γίνει μια μελέτη εδώ και μια τριετία για να μπορέσουμε να κάνουμε μια μονάδα αφαλάτωσης μόνιμη. Να έχουμε δηλαδή μια εγκατάσταση η οποία θα μας δίνει 2.000 κυβικά ημερησίως και άρα θα λύσουμε το πρόβλημά μας άπαξ και διαπαντός.

Τότε δεν εισακούστηκε η εισήγησή μου, η οικονομική επιτροπή φοβήθηκε τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων και δεν προχώρησε το συγκεκριμένο έργο και σήμερα πάλι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα της λειψυδρίας. Η σημερινή μονάδα των 600 κυβικών είναι μια προσωρινή λύση, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και άλλης μονάδας αφαλάτωσης για να είμαστε σίγουροι».

Το νησί στο έλεος και του κουτσαβακισμού

Το πρόβλημα στο νησί δηλαδή, δεν είναι μόνο κλιματικής οπτικής και λειψυδρίας, αλλά και κουτσαβακισμού, αφού ο δήμαρχος εξηγεί πως είχε ζητήσει πριν 3 χρόνια μια μελέτη για να γίνει μονάδα αφαλάτωσης που θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά κάποιοι κάτοικοι αντέδρασαν. Ας τα λουστούν τώρα αυτοί. Ή, καλύτερα, ας μην λουστούν. Το πρόβλημα είναι πως την πληρώνουν και οι υπόλοιποι εξαιτίας τους, με τις εκ περιτροπής διακοπές νερού να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στη Σέριφο.

Ο κ. Ρεβίνθης ανέφερε σε άλλη συνέντευξη πως γενικά το νησί διάγει μια 5ετία με λίγες βροχοπτώσεις, απλώς φέτος το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο σε όλες τις Κυκλάδες και στη Σέριφο ήταν η χειρότερη χρονιά, κάτι που επιδείνωσε έτι περισσότερο την λειψυδρία.

Λιγότερο χειρότερα είναι τα πράγματα στην Κάρπαθο, αλλά κι εκεί φαίνεται πως θα υπάρξει σοβαρότερη κατάσταση μες στον Αύγουστο, ενώ στην Κέρκυρα, στα νότια του νησιού, δύο δήμοι οδεύουν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χρειάζεται να ακούσουμε κάτι περισσότερο για να πάρουμε απόφαση να μην σπαταλάμε το νερό σε αχρείαστα πράγματα, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή να κάνουμε λελογισμένη χρήση σε μη ζωτικές χρήσεις; Χρειάζεται κάτι παραπάνω για να πούμε ένα τέλος στις πισίνες, για αρχή;

Αν δεν μας νοιάζει εν τέλει το περιβάλλον, ας το δούμε, έστω, από οικονομική σκοπιά, διότι η κατάσταση της λειψυδρίας προκαλεί ρήγματα στον τουρισμό και μείωση του εισαγόμενου κέρδους.