Το αμερικανικό Netflix, αντιμετωπίζει την πρόκληση του να αναγκαστεί να προβάλει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, την πολεμική προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ως μέρος των νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή, έρχεται ταυτόχρονα με τις ανησυχίες της Δύσης, σχετικά με το πώς η Μόσχα χειρίζεται τα μίντια για να προκαλέσει μπέρδεμα ενόψει του πολέμου με την Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη αλλαγή, αφορά την ρωσική εκδοχή της πλατφόρμας, η οποία έχει 100.000 ημερήσιους χρήστες και έρχεται με την απαίτηση να προβάλει στιγμιότυπα από 20 κρατικά ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Channel One, το NTV και ένα ακόμα κανάλι που διευθύνεται από την Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία. Οι πληροφορίες, έγιναν γνωστές από την εφημερίδα Moscow Times.

Mάλιστα, το ρωσικό Channel One, συγκεκριμένα, έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο κοντινούς πολιτικούς συμμάχους του Putin, οι οποίοι θα εμφανιστούν στην γνωστή streaming πλατφόρμα, από τη 1η Μαρτίου 2022.

Troy Kotsur: Το όνομα που γράφτηκε στην Ιστορία των Oscar – Κωφός, αλλά όχι λιγότερο άνθρωπος

Ανάμεσα στους συμμάχους του Putin, που θα συμμετέχουν στην διαδικτυακή προπαγάνδα, είναι και οι  Sergey Naryshkin και Alexey Gromov. Οι υποχρεώσεις του Gromov, είναι να επιβλέπει την παραγωγή της κρατικής προπαγάνδας και να επιβάλει λογοκρισία εκεί που πρέπει. Παλαιότερα, ο ίδιος είχε τελέσει καθήκοντα ως γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Η νέες οδηγίες αναμετάδοσης, έχουν επιβληθεί μόνο στην ρωσική εκδοχή της πλατφόρμα, όπου οι εγγεγραμμένοι υπολογίζονται περίπου στους 1 εκατομμύριο.

Το Netflix αρνείται να προβεί σε δηλώσεις

Όταν η εφημερίδα POLITICO, έκανε έκκληση στην πλατφόρμα να σχολιάσει την συγκεκριμένη απόφαση, εκπρόσωποι της, αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε, ωστόσο ειδικοί αναφέρουν πως είναι σχεδόν απίθανο να διακόψουν την συνεργασία τους με τη Ρωσία, αφού η αγορά της χώρας, επιφέρει στο Netflix, αρκετά μεγάλα εμπορικά κέρδη.

Να σημειώσουμε, πως η παγκόσμια πλατφόρμα streaming, έχει ήδη ταραχώδες παρελθόν με τη Ρωσία, αφού τον περασμένο Νοέμβρη, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, επιβεβαίωσε πως θα εξετάσει τα παράπονα της δημόσιας επιτρόπου, Olga Baranets, για προστασία από την «προπαγάνδα του Netflix, υπέρ της ομοφυλοφυλίας».

Επίσης, παλαιότερα, η Ρωσία έχει κατηγορήσει την γνωστή πλατφόρμα, για προώθηση της αμερικανικής πολιτικής.

Παρά την αναμονή για παύση της συνεργασίας του Netflix με τη ρωσική αγορά, να μην βρίσκει ανταπόκριση, αρκετές χώρες παγκοσμίως, έχουν επιλέξει να μην επιτρέψουν την streaming πλατφόρμα στους πολίτες τους, όπως η Κίνα, η Κριμέα, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Πηγή: POLITICO