Ο αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον έχει εκτοξευτεί σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, όπως έδειξαν κάποιες αρχικές ενδείξεις από έρευνες και από στοιχεία εθνικών οργανισμών υγείας όπως ο βρετανικός NHS, πρόκειται για μια πιο ήπια μετάλλαξη που προκαλεί λιγότερα συμπτώματα, τουλάχιστον για τώρα. Κάτι τέτοιο άλλωστε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι ασθενείς καταλήγουν στα νοσοκομεία. Για την ακρίβεια, πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό, οφείλεται κυρίως στο μεγάλο ποσοστό ανοσίας που δημιουργήθηκε χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η πιο αποτελεσματική ιατρική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο επιπλοκών έχει μειωθεί σημαντικά.

«Κλείδωσε» η τιμή των PCR τεστ – Αναμένονται πάνω από 50.000 κρούσματα σήμερα

Αν και τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι αρκετά πιο ήπια, ο αριθμός περιστατικών νοσηλείας συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο οι περιπτώσεις νοσηλείας είναι αρκετά πιο ήπιες και υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών που νοσηλεύεται για κάποιον άλλο λόγο έναντι του Covid.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από τον NHS, οι ασθενείς περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο και οι περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης νοσηλείας έχουν ελαττωθεί σημαντικά.

Παρόλα αυτά, το μεγάλο debate σχετικά με το αν πρέπει να λάβουμε πιο σκληρά μέτρα, δεν έχει λυθεί ακόμα, καθώς υπάρχει φόβος πως αν γίνει άρση των μέτρων, οι νοσηλείες θα ανέβουν και πάλι στα ύψη. Κάτι τέτοιο απλά θα καθυστερούσε την επαναφορά μας στην κανονικότητα.

Ένα ακόμη lockdown, ίσως να επέφερε μεγαλύτερο κακό στην κοινωνία, την οικονομία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Άλλωστε, όλα δείχνουν πως το συγκεκριμένο κύμα μετάλλαξης θα φύγει πολύ γρήγορα από τη ζωή μας. Και όταν αυτό γίνει, οι ειδικοί πιστεύουν πως το ποσοστό ανοσίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα μας.

Έρευνα της Christine Jeavans για το BBC 

Τα δεδομένα πάρθηκαν από έρευνα του NHS