Η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, η Νιγηρία, έχει μετατραπεί σε πολιτιστική μέκκα. Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται ποιοι είναι οι παράγοντες που την αναπτύσσουν τόσο ραγδαία.

Το να αριστεύεις υπό οποιαδήποτε συνθήκη, είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην νιγηριανή κουλτούρα που το εθνικό τους motto είναι το “Naija no dey carry last” (Η Νιγηρία δεν έρχεται ποτέ τελευταία).

Αυτή η νοοτροπία παρατηρείται τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Η Νιγηρία, δεν έχει μόνο τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, έχει στα χέρια της την πιο δυνατή οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας των Νιγηριανών, παρατηρούνται στην λογοτεχνία, τη μουσική και σε εργαζομένους της διασποράς.

Και ποιος δεν άκουσε φέτος το καλοκαίρι την μεγάλη επιτυχία One Dance του Wizkid, που φιγουράρισε στο top100 του Billboard μαζί με τον Drake. Η Νιγηρία είναι γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών, όπως ο Wole Soyinka, ο πρώτος Αφρικανός συνθέτης που κέρδισε βραβείο Nobel Λογοτεχνίας, ή η Chimamanda Ngozi Adichie, της οποίας το μυθιστόρημα Half of a Yellow Sun ψηφίστηκε πρόσφατα ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς και πήρε το πρώτο γυναικείο βραβείο Φαντασίας, τα τελευταία 25 χρόνια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, 61% των Νιγηριανών άνω των 25 ετών, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, γεγονός που τους καθιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα φυλετικά γκρουπ στην Αμερική. Και μια πληροφορία για τους λάτρεις του trivia· η Νιγηρία κέρδισε τρία από τα πρόσφατα πέντε αγωνίσματα αγγλόφωνου Scrabble (World English Scrabble Players Association Championships).

Κατά μήκος της χώρας, υποψήφιοι πρωταθλητές του Scrabble, προπονούνται σε σπίτια και σε στέκια για ένα παιχνίδι το οποίο έχει ανακυρηχθεί ως το επίσημο άθλημα της χώρας από την νιγηριανή κυβέρνηση.

Νιγηρία

Τι είναι αυτό που ωθεί λοιπόν τους Νιγηριανούς να προσπαθούν ώστε να μην έρθει η χώρα τους ποτέ τελευταία; 

Το μυστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται με συγκεκριμένες αρχές από πολύ νεαρή ηλικία. Τους μαθαίνουν να κάνουν έναν καλό γάμο, να αποκτήσουν πολλά πτυχία και να κερδίσουν αρκετά χρήματα ώστε να είναι σε θέση να προσέξουν τους γονείς τους όταν εκείνοι είναι πια σε προχωρημένη ηλικία.

Το πρωτότοκο παιδί, αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες και είναι υπεύθυνο για τα μικρότερα αδέλφια του.

Τέλος, σχεδόν τους απαγορεύεται να ακολουθήσουν κάποιο μη συμβατικό επάγγελμα, όπως εκείνα που σχετίζονται με τις τέχνες. Αντιθέτως, τα ωθούν προς επικερδείς και ευυπόληπτες ειδικότητες όπως εκείνες του γιατρού, του μηχανικού και του δικηγόρου.

«Είναι στην κουλτούρα των Νιγηριανών βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι πρέπει να τα πάνε καλύτερα από τους γονείς τους σε όλους τους τομείς», εξηγεί ο Victor Body-Lawson, γεννημένος στην Νιγηρία και αρχιτέκτονας, εικαστικός και εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. «Σαν αποτέλεσμα, οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να πετύχουν και τα ίδια τα παιδιά μυούνται σε αυτή την νοοτροπία».

Η κοινωνία της Νιγηρίας θεωρείται συλλογική. Όσοι επιτύχουν τους στόχους τους, πρέπει να φροντίσουν για την ευζωία και την υπερηφάνεια της οικογένειας και της φυλής τους. Για αυτόν τον λόγο, μια πιθανή αποτυχία φέρει υπερβολικό βάρος για τον καθένα.

Από την νηπιακή ακόμη ηλικία, τα νιγηριανά παιδιά, βαθμολογούνται ως το πρώτο ή το τελευταίο της τάξης σε κάθε μάθημα και στο σύνολο στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα της Νιγηρίας και όσοι έχουν την κατάλληλη προφορά σημαίνει πως έχουν λάβει ανώτερη εκπαίδευση και έχουν καλή οικονομική κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί Νιγηριανοί προσπαθούν να μιμηθούν την πιο εκλεπτυσμένη προφορά.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Νιγηριανούς να έχουν πολλές δουλειές ή να έχουν μια δεύτερη δουλειά στην βιομηχανία ρούχων ή τροφίμων. Οι Νιγηριανοί, συνήθως συστήνονται αναφέροντας τον επαγγελματικό τους τίτλο, ακόμη και σε μη επίσημες περιπτώσεις.

Το να έχεις δύναμη, επιτυχία και πολλές διασυνδέσεις δεν είναι απλά επιθυμητό αλλά σχεδόν αναγκαίο στην καθημερινότητα τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως οι Νιγηριανοί εκπαιδεύονται να γίνουν σκληροί εργαζόμενοι και καλοί παίκτες και οι ίδιοι περηφανεύονται για αυτό.

Ένα είναι το σίγουρα πάντως. Μας νικούν στο Scrabble και αδιαμφισβήτητα πετυχαίνουν περισσότερα από πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: BBC