Μία μικρή «κουκίδα» στον χάρτη της Ελλάδας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων τις τελευταίες μέρες, καθώς παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στη Σαντορίνη.

Πρόκειται για το ακατοίκητο νησί Άνυδρος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το επίκεντρο των σεισμών και έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Η Άνυδρος είναι ένα μικρό βραχώδες νησί με έκταση περίπου 1.200 στρέμματα, που περιβάλλεται από ύφαλους, ενώ η χλωρίδα του περιορίζεται σε ενδημικά φυτά. Στο νησί δεν υπάρχει ζωή πέρα από αυτά τα φυτά. Από το 1860 ανήκει σε ιδιώτες και αν και πριν κάποια χρόνια έγιναν προσπάθειες πώλησής του, η υπόθεση δεν ευοδώθηκε.

νησί

Ιδιοκτήτης του νησιού είναι η οικογένεια του επιχειρηματία Αντώνη Βέκρη, που κατάγεται από την Αμοργό. Η Άνυδρος, ή αλλιώς «Αμοργοπούλα» όπως την αποκαλούν, ανήκει διοικητικά στην Αμοργό από το 2011 (πριν ανήκε στη Θήρα).

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στην καταγραφή του νησιού στη Google, ενώ βρίσκεται σε στρατηγική θέση, περίπου στο κέντρο του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αστυπάλαια, με απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από την Αμοργό και 15 ναυτικών μιλίων από τη Σαντορίνη.

νησί

Το νησί είναι απρόσιτο και χαρακτηρίζεται ως βιότοπος CORINE. Στην περιοχή φυτρώνουν σπάνια ενδημικά φυτά των Κυκλάδων, όπως το Allium luteolum, το Fibigia lunarioides, το Origanum calcaratum, το Pimpinella pretenderis και το Trigonella rechingeri, ενώ κατοικείται από δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).

Στο νησί έχει βρεθεί νεολιθικά και πρωτοκυκλαδικά εργαλεία από οψιανό από τη Μήλο και το Γυαλί Νισύρου, υποδεικνύοντας ότι το νησί ήταν εμπορικός σταθμός. Επίσης έχουν βρεθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως λείψανα αμυντικού περιβόλου και πύργου, οι οποίες χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς χρόνους μέχρι τον πρώιμο Μεσαίωνα.

Έχουν βρεθεί επίσης ερείπια δωματίων, υπόγειες θολωτές δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού και μια μικρή βυζαντινή εκκλησία. Έχουν βρεθεί επίσης θραύσματα αποθηκευτικών αγγείων από την Ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας ότι στο νησί λειτουργούσε σταθμός ανεφοδιασμού και καταφύγιο μέχρι τον Μεσαίωνα

Στην Άνυδρο, τον Φεβρουάριο του 2025, εγκαταστάθηκε σεισμογράφος που συνδέεται με ελληνικό σεισμολογικό ινστιτούτο. Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν φήμες για ενδιαφέρον από επιχειρηματίες να αγοράσουν το νησί, οι ιδιοκτήτες διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες από την αρχή.

Πτήση πάνω από το ρήγμα

Στην Άνυδρο, λοιπόν, υπάρχει ένα ρήγμα, ορατό με γυμνό μάτι, το οποίο «κόβει» τη νησίδα στα δύο, «βυθίζοντας» το ένα τμήμα του.

«Αυτό είναι το ρήγμα το οποίο μας ταλαιπωρεί σε μία βραχονησίδα. Έτσι είναι ο ελληνικός χώρος. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος και εκπρόσωπος των αρμόδιων Επιτροπών που επιτηρούν τα φαινόμενα.

Κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ πραγματοποίησε πτήση πάνω από την Άνυδρο και κατέγραψε το ρήγμα, με σκοπό την χαρτογράφηση του, για τον προσδιορισμό των γεωμετρικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του.