Η Σκύρος, το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων, κινδυνεύει να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σκύρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζει την Σκύρο «τουριστικά υπανάπτυκτη» υποσχόμενο αξιοποίηση, με άλλα λόγια την «Μυκονοποίηση» και «Σαντορινοποίηση» ενός νησιού που με τον αγώνα των κατοίκων του – ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά και οξυμένα προβλήματα – διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμά του και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα την πόρτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα σε βάρος της φυσιογνωμίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της Σκύρου.
Η «συνταγή για την ανάπτυξη» της Σκύρου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με αυτήν ακριβώς τη διαδικασία «κατεπείγοντος»: μέσα σε λιγότερο από πέντε ημέρες οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να διαβάσουν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τουλάχιστον 700 σελίδες εξειδικευμένων σεναρίων, που περιλάμβαναν προτάσεις για διαγραφές περιβαλλοντικών ζωνών σε απόσταση έως και 350 μέτρων από τους αιγιαλούς και φύτεμα και ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών χωριών, κατάργηση της ελεύθερης κτηνοτροφίας και απαγόρευση της πρόσβασης ζώων στα παράλια, προβλέψεις για κρουαζιέρα, αλλά και διατυπώσεις για «ιδιωτικοποιήσεις» και «θαλάσσια σταυροδρόμια» μεταφορών κοντέινερ.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σκύρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι από τα πρώτα που φτάνουν στο σημείο της διαβούλευσης με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Επονται πολλές περιοχές της χώρας.
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο πιθανώς να είναι ενδεικτικές του τι έχει να συμβεί και με τις υπόλοιπες περιοχές – ας ελπίσουμε όμως ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν έτσι.
Η «Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι η Νο 1 προτεραιότητα στην ατζέντα τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε οποιαδήποτε χρηματοδοτούμενη δραστηριότητα δεν μπορείς να είσαι επιλέξιμος φορέας αν δεν εξασφαλίζεις τις προϋποθέσεις και τους θεσμοθετημένους κανόνες βιωσιμότητας. Ενας βασικός πυλώνας της βιωσιμότητας είναι η συμπερίληψη και η συμμετοχή (στόχος 16 του ΟΗΕ).
Στην περίπτωση της διαβούλευσης για τη Σκύρο, οι άνθρωποι που δεν είναι καταρτισμένοι ψηφιακά δεν μπορούσαν επί της ουσίας να συμμετέχουν στη διαβούλευση – τουλάχιστον όχι στο «κατεπείγον» χρονικό διάστημα των πέντε ημερών.
Η ανακοίνωση του Δήμου Σκύρου για το πολεοδομικό σχέδιο στο νησί
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκύρου αποφάσισε ομόφωνα υπέρ του υφιστάμενου σεναρίου, αποκαλούμενου ως «μηδενικής παρέμβασης», αναφορικά με τα σενάρια μελλοντικής ανάπτυξης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νησί.
Σε ανάρτησή του, ο Δήμος Σκύρου επισημαίνει πως κυρίαρχο δεδομένο για την απόφασή του αποτέλεσε η «αδυναμία» από τον νόμο «δυνατότητας απόφασης ή και δεσμευτικής γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα και παρέχεται μόνον η δυνατότητα σχολιασμού στην διαδυκτιακή πύλη του ΥΠΕΝ».
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η πλατφόρμα διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σκύρου παρουσίασε προσωρινά τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να αναρτήσουν τις απόψεις τους.
Μετά την ενημερωτική παρουσίαση των αρχικών πορισμάτων και των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Σκύρου Α Φάσης που έγινε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2024 έγινε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί το σχόλιο που θα «ανέβαζε» ο Δήμος στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την επιλογή του επι των προτεινόμενων από τους μελετητές σεναρίων Α-Β η Γ τα οποία αντιπροσωπεύουν την υφιστάμενη κατάσταση, την ήπια ανάπτυξη και την δυναμική ανάπτυξη αντίστοιχα.
Σενάρια των αρχικών κατευθύνσεων για την μελλοντική ανάπτυξη του νησιού στο επίπεδο του χωρικού σχεδιασμού!
Το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ομόφωνα την διατήρηση του υφιστάμενου σεναρίου καλούμενο ως «μηδενικής ανάπτυξης» κατά την μελέτη!
Κυρίαρχο δεδομένο αποτέλεσε αδυναμία απο το νόμο δυνατότητας απόφασης η και δεσμευτικήςγνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου για ενα τόσο σοβαρό θέμα και παρέχεται μόνον η δυνατότητα σχολιασμού στην διαδυκτιακή πύλη του ΥΠΕΝ!
Η δυναμική απάντηση του δημοτικού συμβουλίου επί των προτεινόμενων σεναρίων ανάπτυξης του νησιού εστιάστηκε στην διατήρηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Σκύρου, την προστασία της ενασχόλησης του πληθυσμού της, την βιωσιμότητα τους, την αξιοποίηση των περιουσιών τους για δικό τους όφελος, το δικαίωμα του καθορισμού του δικού τους μέλλοντος από τους ίδιους!
Το σχόλιο του Δήμου μαζί με άλλα σχόλια πολιτών ανέβηκε στην πλατφόρμα μετά τα μεσάνυχτα της χθεσινής μέρας όμως το ξημέρωμα της Παρασκευής εμφανίστηκε αδυναμία ανάρτησης άλλων σχολίων πολιτών.
Άμεσα ο δήμαρχος Σκύρου απέστειλε επιστολή καταγγελίας -διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο για την αδυναμία υποβολής επιπλέον σχολίων επί της διαβούλευσης. Με απάντηση του το Υπουργείο περιβάλλοντος μας ενημέρωσε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος που αντιμετωπίστηκε, η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε το πρωί ομως αλλά θα παραμένει ανοιχτή μεχρι και το ΣΑΒΒΑΤΟ!
Η πλατφόρμα διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο Σκύρου κλείνει ΑΥΡΙΟ 28/9 στις 21.00. Μπείτε ΟΛΟΙ στην πλατφόρμα να υποβάλετε σχόλιο. Η μοναδική και αυτονόητη πρόταση σχεδίου για το νησί μας είναι η υιοθέτηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου που προκρίνει το σενάριο της μηδενικής παρέμβασης (ΣΧΟΟΑΠ) με διορθώσεις όπου χρειαστεί στην συνέχεια της διαδικασίας του ΤΠΣ. Η διαδικασία είναι απλή, κάνετε εγγραφή και υποβάλετε το σχόλιο σας.