Η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια σειρά σοβαρών και σε μεγάλο βαθμό πρωτοφανών προκλήσεων: από την έξαρση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, το υψηλό κόστος των καυσίμων και των λοιπών πρώτων υλών και φυσικά τελευταία την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία συνδέεται άμεσα με τη συμπίεση της καταναλωτικής δαπάνης.

Παρόλα αυτά ο κλάδος παραμένει ένας κρίσιμος οικονομικός τομέας παγκοσμίως και ένας τομέας που παρέχει σημαντικές δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας διεθνώς.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περισσότερο τα νησιά και να τονώσει την οικονομία τους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν για τις Κυκλάδες αναδεικνύουν τα νησιά που κατάφεραν να προσαρµοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, µε την Πάρο και τη Μήλο να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Στον αντίποδα, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εμφανίζουν στασιμότητα ή και ελαφρά κάμψη, κάτι που δείχνει ότι χρειάζονται ανανέωση στρατηγικής για να διατηρήσουν τη δυναμική τους.

Μάλιστα η Σαντορίνη δεν βρίσκεται καν στα 10 πρώτα νησιά που προτίμησαν οι Έλληνες για τις διακοπές τους τον ∆εκαπενταύγουστο, ενώ η Μύκονος φιγουράρει μόλις στην ένατη θέση. Στην κορυφή της λίστας µε τις προτιμήσεις των Ελλήνων τουριστών (για τον ∆εκαπενταύγουστο) είναι η Τήνος και ακολουθούν Αίγινα, Νάξος και Σύρος.

Οι Έλληνες προτίμησαν τα παρακάτω νησιά για τον Δεκαπενταύγουστο φέτος:

  1. Τήνος
  2. Αίγινα
  3. Νάξος
  4. Σύρος
  5. Πάρος
  6. Κρήτη
  7. Άνδρος
  8. Κέρκυρα
  9. Μύκονος
  10. Κύθνος.

Για το σύνολο των νησιών, αλλά και ειδικότερα για τις Κυκλάδες, η φετινή σεζόν είναι αρκετά περίεργη, λόγω της ακρίβειας που έχει επηρεάσει τον προϋπολογισµό των διακοπών των νοικοκυριών, µε αποτέλεσµα οι επιδόσεις των νησιών να ποικίλλουν σηµαντικά. Τα δεδοµένα από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι αναλύσεις της MTC GROUP, σκιαγραφούν την ακόλουθη εικόνα: 

Οι κερδισμένοι της τουριστικής σεζόν

Πάρος και Μήλος αναδεικνύονται ως οι μεγάλοι κερδισμένοι της φετινής τουριστικής περιόδου. Η Πάρος κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση στον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων και της εστίασης τόσο για τον Μάιο (90,4%) όσο και τον Ιούνιο (34,5%), με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 10.244.648 ευρώ τον Ιούνιο.

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται εν μέρει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, που βοήθησε το νησί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Παρόμοια ανοδική πορεία ακολούθησε και η Μήλος, η οποία είδε τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά 45,4% τον Μάιο και 23,3% τον Ιούνιο, με τα συνολικά έσοδα να αγγίζουν τα 4.257.402 ευρώ τον Ιούνιο.

Κέα και Κύθνος σημείωσαν επίσης αξιόλογη αύξηση στα έσοδα τον Μάιο (23,2%), αν και τον Ιούνιο η αύξηση περιορίστηκε στο 0,7%. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια σταθερή, αλλά λιγότερο έντονη τουριστική ζήτηση, με το συνολικό εισόδημα να διαμορφώνεται στα 555.331 ευρώ.

Νησιά με σταθερή πορεία

Η Νάξος και η Σύρος κινήθηκαν σταθερά ανοδικά, αν και με μικρότερες αυξήσεις συγκριτικά με την Πάρο και τη Μήλο. Η Νάξος σημείωσε αύξηση 6,7% τον Μάιο, με τα συνολικά έσοδα των καταλυμάτων και της εστίασης να ανέρχονται στα 4.511.172 ευρώ τον Ιούνιο, ενώ η Σύρος είχε αύξηση 8,4% τον Μάιο και 14,3% τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 1.152.643 ευρώ.

νησιά

Η Τήνος επίσης σημείωσε αύξηση, με 9,8% τον Μάιο και 14,9% τον Ιούνιο, με συνολικά έσοδα 635.948 ευρώ. Οι σταθερές αυτές αυξήσεις δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα νησιά διατηρούν μια συνεχή τουριστική ροή χωρίς να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

νησιά

Χαμένοι της τουριστικής σεζόν

Στον αντίποδα, η Μύκονος και η Σαντορίνη δείχνουν σημάδια κόπωσης. Η Μύκονος, αν και παραμένει κορυφαίος προορισμός, κατέγραψε οριακή αύξηση 0,7% τον Μάιο, αλλά πτώση -4,9% τον Ιούνιο. Η μείωση αυτή αντανακλάται και στον συνολικό κύκλο εργασιών, που ανήλθε στα 60.827.009 ευρώ τον Ιούνιο. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Σαντορίνη, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά -1,2% τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 58.688.391 ευρώ.

Μύκονος τουρισμός

Μείωση στον τζίρο το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμφάνισαν τα καταλύματα και η εστίαση και στην Άνδρο, που έφτασε στο -3%, αν και ο Ιούνιος κινήθηκε πολύ καλύτερα, με πάνω από 500.000 ευρώ έσοδα, αυξημένα κατά 4%.

Η μείωση της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα κατά σχεδόν 5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, αποτελεί ένδειξη της πτώσης του ενδιαφέροντος για ορισμένα από τα δημοφιλέστερα νησιά.

Guardian Ελλάδα

Η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Τήνος ήταν τα νησιά που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο επιβατικής κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και η Σαντορίνη παρέμεινε στους δημοφιλέστερους προορισμούς, παρατηρήθηκε σχετική μείωση συγκριτικά με πέρυσι, ειδικά από Έλληνες ταξιδιώτες, όπως φάνηκε και στον Δεκαπενταύγουστο.

Τέλος οι 19.000, μέχρι 8.000 καθημερινά: Το ελληνικό νησί που θέλει να βάλει στοπ στον υπερτουρισμό και να γίνει βιώσιμο

Συνολικά η φετινή τουριστική σεζόν για τις Κυκλάδες αναδεικνύει τα νησιά που κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, με την Πάρο και τη Μήλο να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις, ενώ νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη χρειάζονται ανανέωση στρατηγικής για να διατηρήσουν τη δυναμική τους.

Photo Credit: Shutterstock