Μια νέα έρευνα που έγινε στην Αμερική, αποδεικνύει ότι τα 2/3 των παρενεργειών που προκλήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, δεν ήταν αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας αρνητικής εκδοχής του placebo effect. Δηλαδή, όσοι βίωσαν τις παρενέργειες, τις βίωσαν γιατί είχαν πειστεί ότι θα τους εμφανιστούν και αυτό συνέβη. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 12 κλινικές μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και είδαν αυτό το effect που ονομάζουν «nocebo».

Πιο συγκεκριμένα, το 76% των κοινών παρενεργειών μετά την πρώτη δόση και το 52% μετά τη δεύτερη δόση, δεν οφείλονται στο εμβόλιο, αλλά στο nocebo. Οι πονοκέφαλοι, η κόπωση μικρής έκτασης, ο πόνος στο χέρι, δεν είναι παράγωγα των εμβολίων, αλλά άλλων παραγόντων που φαίνεται να ενεργοποιούν την nocebo απόκριση του οργανισμού. Αυτοί είναι το άγχος, η αναμονή και άλλες ασθένειες που θεωρήθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

Για να μπορέσουν να πλαισιώσουν τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη πληροφόρηση για την αντίδραση του nocebo, καθώς αν μειωθούν οι ανησυχίες, το εμβόλιο μπορεί να γίνει περισσότερο αποδεκτό από τον οργανισμό και να έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα. Η αμφιβολία παράγει ουσίες στον οργανισμό και αυτές φέρνουν τις παρενέργειες και τη μειωμένη δράση του εμβολίου.

«Το να λέμε στους ασθενείς ότι ο εμβολιασμός που κάνουν έχει παρενέργειες πολύ κοντινές με τις θεραπείες placebo που εφαρμόζονται σε ελεγχόμενες μελέτες, μειώνει το άγχος και κάνει τους ασθενείς να σκεφτούν για μια στιγμή τις παρενέργειες», δήλωσε ο Ted Kaptchuck, καθηγητής παγκόσμιας υγείας και κοινωνικής ιατρικής στην ιατρική σχολή του Harvard, που είναι επικεφαλής της έρευνας.

Διπλάσιο ποσοστό nocebo effect σε όσους εμβολιάστηκαν

Ο Kaptchuck και η δρ. Julia Haas από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστόνη, ανέλυσαν τα δύσκολα περιστατικά που αναφέρθηκαν σε 12 κλινικές μελέτες για τα εμβόλια κατά του Covid-19 και είδαν ότι σε κάθε μελέτη, αυτοί που είχαν δεχτεί placebo θεραπεία, τους χορηγήθηκε ένεση με ανενεργό αλάτι. Η έρευνα δεν εξέτασε τις πολύ βαριές παρενέργειες όπως τις θρομβώσεις ή τις καρδιακές μολύνσεις, αλλά μόνο τα ελαφρά συμπτώματα.

Όπως περιγράφουν στο περιοδικό Jama Network Open, μετά την πρώτη ένεση, το 35% αυτών στα placebo groups βίωσαν αυτό που λέγεται «συστημικές παρενέργειες», όπως πονοκέφαλο και κούραση, με το 16% να αναφέρουν πόνους στο χέρι, κοκκίνισμα ή πρήξιμο στην περιοχή της ένεσης. Όπως αναμενόταν, αυτοί που πήραν την πρώτη δόση εμβολίου, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν παρενέργειες. Το 46% ανέφεραν συστημικά συμπτώματα και τα 2/3 είχαν πόνο στο χέρι ή άλλα συμπτώματα στην περιοχή της ένεσης.

Όταν οι ερευνητές είδαν τις παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση, είδαν πως το ποσοστό πονοκεφάλων ή άλλων συστημικών συμπτωμάτων ήταν το διπλάσια στο γκρουπ με την ένεση του εμβολίου σε σχέση με το γκρουπ του placebo, με τα ποσοστά να είναι 61% και 32% αντίστοιχα. Η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη ως προς τις τοπικές παθήσεις, με 73% και 12% αντίστοιχα.

Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν πως τα 2/3 των κοινών παρενεργειών από το εμβόλιο, προέρχονται από το nocebo effect και παρεξηγούνται γιατί τα περισσότερα φυλλάδια για τον κορωνοϊό, τοποθετούν τον πονοκέφαλο και την κόπωση στα πιο κοινά συμπτώματα. «Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να λέμε πολλά στους ασθενείς για τις παρενέργειες, για να μειωθεί το άγχος τους. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Η ειλικρίνεια είναι η μόνη επιλογή», τονίζει ο Kaptchuck.

Πηγή: The Guardian