Το 2020, κυκλοφόρησε στο Νetflix η σειρά The Queen’s Gambit. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, αφού συγκέντρωσε εκατομμύρια θεατές. Κατάφερε, μάλιστα, να μπει στο Top10 σε 92 διαφορετικές χώρες. Όλα καλά όλα ωραία, μέχρι που εμφανίστηκε η Γεωργιανή σκακίστρια, Nona Gaprindashvili, η οποία κατέθεσε μήνυση μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Netflix, ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη μήνυση της, υποστηρίζει πως η δημοφιλή σειρά διαστρεβλώνει τα επιτεύγματά της. Ειδικότερα, οι χαρακτήρες της σειράς ανέφεραν πως η Gaprindashvili δεν αντιμετώπισε ποτέ άντρες, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «προφανώς ψευδές» «κατάφωρα σεξιστικό» και «περιφρονητικό». Κι αυτό γιατί η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει αντιμετωπίσει δεκάδες κορυφαίους άνδρες παίκτες, κερδίζοντας 28 εξ αυτών.

Η επίμαχη αναφορά γίνεται στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς , κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας σχολιαστής αναφέρεται στη Γεωργιανή σκακίστρια, Gaprindashvili, μετά τη νίκη της Μπεθ Χάρμον επί του Βίκτορ Λάεβ, σημειώνοντας: «Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα με αυτήν (τη Χάρμον), πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη και αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Nona Gaprindashvili, αλλά είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες».

Η παρωδία «The Woman in the House across the Street from the Girl in the Window» είναι ένας λαβύρινθος χωρίς έξοδο

Το Netflix ζήτησε να απορριφθεί η μήνυση

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Virginia A Phillips που έχει αναλάβει τη διαμάχη, απέρριψε το αίτημα του Netflix, να απορρίψει την μήνυση, επομένως η πλατφόρμα θα έρθει αντιμέτωπη με τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και 5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Η αιτιολόγηση της απόφασης ήταν πως παρ΄όλο που πρόκειται για προϊόν φαντασίας, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το Netflix απαλλάσσεται από κατηγορίες δυσφήμισης, από την στιγμή που όλα τα στοιχεία της δυσφήμισης υπάρχουν. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Netflix, η σειρά χρησιμοποίησε δύο ειδικούς στο σκάκι για να πιστοποιήσει τις λεπτομέρειες και η αναφορά στον Gaprindashvili είχε σκοπό να «την αναγνωρίσει, όχι να την απαξιώσει».

Η Nona Gaprindashvili ξεκίνησε σκάκι στα 13 της

Γεννημένη το 1941 στη Γεωργία, η Nona Gaprindashvili ξκίνησε να παίζει σκάκι στα 13 της. Σε ηλικία 20 ετών κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών και υπερασπίστηκε τον τίτλο της με επιτυχία τέσσερις φορές, πριν χάσει το στέμμα της από μια άλλη Γεωργιανή, το 1978. Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα κέρδισε τον τίτλο «Γκραντμάστερ» από τη FIDE.

Σήμερα είναι 80 ετών και μένει στην Τιφλίδα της Γεωργίας. «Προσπαθούσαν να κάνουν αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα που άνοιγε το δρόμο για άλλες γυναίκες, ενώ στην πραγματικότητα είχα ήδη ανοίξει το μονοπάτι και είχα εμπνεύσει γενιές», είπε η Gaprindashvili στους New York Times σε συνέντευξή του.  Επιπλέον, ανέφερε επίσης ότι η ταινία την απεικόνιζε ως Ρωσίδα, παρόλο που είναι Γεωργιανή.

Για την ιστορία, The Queen’s Gambit, που κέρδισε 11 Emmy το 2021, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Walter Tevis του 1983. Η φανταστική περιορισμένη σειρά ακολουθεί τον χαρακτήρα της Anya Taylor-Joy, Beth Harmon, καθώς ανεβαίνει στις τάξεις του ανταγωνιστικού σκακιού τη δεκαετία του 1960.

Με πληροφορίες από Guardian