Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, που έχουν υποστεί ζημιές, από το λιμενικό της Σουδίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Dagbladet.
«Δύο από αυτές τις τέσσερις βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε το δημοσίευμα, ενώ οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας. Η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε εξάλλου πως το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας -στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις- έχει πλέον διαρρεύσει.
Με βάση τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, το εξίσου ανησυχητικό είναι πως η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Κι αυτό γιατί διαρρέει κυρίως μεθάνιο.
Διαβάστε ακόμη: Η Ρωσία τραβάει το σχοινί πιο πέρα κι από το «πέρα από τα άκρα»: Θα γιορτάσει την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιοχών – Στο βάθος πυρηνικά;
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει ηχηρή απάντηση σε οποιαδήποτε διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής γίνει σκόπιμα.
Την ίδια ώρα, το CNN επικαλέστηκε ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για να μεταδώσει πως τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια βρίσκονταν από την αρχή της εβδομάδας κοντά στις περιοχές όπου σημειώθηκαν αργότερα οι διαρροές. Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό.
Το Spiegel μεταφέρει πληροφορίες της Γερμανίας πως είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά σε σημεία του αγωγού στη Βαλτική, τα οποία είναι στα 500 κιλά TNT, όπως εκτιμούν ειδικοί, τόσο με βάση τις τρύπες στον αγωγό όσο και με βάση τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν.
Η δυνατότητα επισκευής του αγωγού είναι αυτή τη στιγμή κοντά στο μηδέν, δηλαδή δεν θεωρείται εφικτό να καλυφθούν οι τέσσερις διαρροές. Οι σωλήνες έχουν γεμίσει με θαλασσινό νερό και η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με το Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανάλυση, μόλις οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Η απάντηση στις διαρροές από το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ένα προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο» στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία.
«Συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.
Η προειδοποίηση από το ΝΑΤΟ
Με τη σειρά του το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Ολόκληρη η δήλωση του ΝΑΤΟ:
«Η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς. Ως σύμμαχοι έχουμε δεσμευθεί να προετοιμασθούμε για την αποτροπή και την άμυνα κατά της εξαναγκαστικής χρησιμοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα συναντήσει ενωμένη και αποφασιστική απάντηση».