Τουλάχιστον 140 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη νότια Εύβοια, μετά τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης. Προβληματισμό έχουν προκαλέσει αντίστοιχα και τα 5 ρίχτερ το βράδυ της ίδιας μέρας, με τους σεισμολόγους να ζητούν χρόνο και υπομονή προκειμένου να μάθουν αν αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός.

Το πρόβλημα είναι πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, μιας και το ρήγμα ήταν άγνωστο για εκείνη μέχρι και προχθές. Από τη μια οι πολλοί σεισμοί δημιουργούν μια πολύ μικρή αισιοδοξία γιατί η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στο ρήγμα εκτονώνεται, από την άλλη κανείς δεν αποκλείει το γεγονός της εκδήλωσης ενός ακόμη ισχυρού σεισμού μετά τα 5 Ρίχτερ.

Για την ώρα, αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι η σεισμική παράμετρος b, η οποία δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας είτε υψηλό είτε χαμηλό πράγμα που είναι ένδειξη του αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου.

Όταν η σεισμικότητα είναι συνήθης τότε η παράμετρος είναι 1. Αν όμως η παράμετρος b μικραίνει κάτω της τιμής 1 τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα. Αυτή τη στιγμή η παράμετρος b βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους έως 5 Ρίχτερ ή λίγο μεγαλύτερος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξήγησε για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού πως «έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελή γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο».

Διαβάστε ακόμη: Υποχωρεί η Κίνα: Υπόσχεται χαλάρωση των μέτρων αλλά επιμένει στην πολιτική μηδενικής ανοχής

Μάλιστα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έχει γίνει θέμα συζήτησης μετά τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στα επόμενα 5 χρόνια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει νεότερο στοιχείο που να προκαλεί ανησυχία.

«Δεν είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες, είναι κακό να λέμε ότι ανησυχούμε και ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο από αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι κακό αν ανησυχούμε και να το λέμε δημόσια, χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική συζήτηση, μέσα σε φορείς που μπορεί να συζητηθεί, όταν έχουμε ανοιχτή την πληγή στη διεγερμένη περιοχή της Εύβοιας που βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Αττική», είπε χαρακτηριστικά.