Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Yoon Suk-yeol, συμφώνησαν για τη διεξαγωγή μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων, και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων, μια απάντηση στην «απειλή» που θέτει η Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να στείλει εμβόλια κατά του κορονοϊού και να συναντηθεί με τον Kim Jong-un.

Δήλωσαν πως η μακρόχρονη συμμαχία τους πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι βορειοκορεατικές απειλές, αλλά και για να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού «ελεύθερη και ανοικτή» και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Yoon, που ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από 11 ημέρες , είπε ότι με τον Biden συζήτησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ανάπτυξης στο Νότο των «στρατηγικών πλεονεκτημάτων» των ΗΠΑ – αναφερόμενος σε βομβαρδιστικά, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα – για να αποτρέψουν την Βόρεια Κορέα. Η φιλική συνάντηση μεταξύ συμμάχων βασίστηκε σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Ο Νοτιοκορεάτης θέλει να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ικανότητα αποτροπής της χώρας απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Σε μια κοινή δήλωση, ο Biden επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί.

Η Βόρεια Κορέα «καταδικάζει» την συνεργασία των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα

Οι δύο ηγέτες είπαν πως είναι ανοικτοί στη διπλωματία με την Πιονγκγιάνγκ, υπό προϋποθέσεις. «Όσον αφορά το αν θα συναντηθώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι ειλικρινής και σοβαρός», είπε ο Biden στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως η Ουάσινγκτον πρόσφερε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, που έχει επιβάλει lockdown, μετά από έξαρση του ιού.  «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση του Covid.«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο γεγονός ότι φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια αρκετά σοβαρή κατάσταση και νομίζω ότι είδατε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλους στη διεθνή κοινότητα όπως απαιτείται για να παρέχουμε βοήθεια» δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσης, δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν σε μια «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – διατύπωση που θα μπορούσε να προκαλέσει τη Βόρεια Κορέα, που υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι το οπλοστάσιο κατά της αμερικανικής «επιθετικότητας».

Η Βόρεια Κορέα έχει καταδικάσει τους κοινούς πολεμικούς αγώνες ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας ως πρόβα εισβολής, ενώ οι σύμμαχοι επιμένουν ότι έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Yoon, οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες τόνωσαν τη σχέση των δύο χωρών, ενώ έκανε έκκληση για συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών και των ημιαγωγών.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Putin: «Κόβει» το φυσικό αέριο στη Φινλανδία – Ο Zelensky προτείνει διεθνή συμφωνία για να εξασφαλίσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία

Erdogan: Πού αποσκοπεί με την αντίθεση του στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Αφγανιστάν: Το σχολείο θηλέων που λειτουργεί κρυφά από τους Ταλιμπάν – «Η εκπαίδευση μπορεί να μας σώσει από αυτό το σκοτάδι»