Τη δημιουργία ενός νέου κράτους, που θα ονομάζεται «Southern Rus», ζητά ένα προσχέδιο εγγράφου με το όνομα «Το Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας» που εκπονήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας. Σε αυτό απεικονίζονται και οι αποσχισθείσες περιοχές, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες περιοχές θα περιλαμβάνει το νέο κράτος που θέλει να δημιουργήσει ο Vladimir Putin, αλλά στους χάρτες φαίνεται ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ μέχρι τη Ζαπορίζια, το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Χερσώνα, την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία, το Μικολάιβ και την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού.

Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα σε περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας για την ένωση με την Ρωσία. Μεγάλο μέρος των περιοχών βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία για σχεδόν οκτώ χρόνια, όπως και στη Χερσώνα.

Το «Radio Free Europe» αναφέρει ότι ο Roman Romanov, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ενωμένης Ρωσίας» του Putin, ενδέχεται να έγραψε το έγγραφο ή να ενεπλάκη στη σύνταξή του, αφού το όνομά του εμφανίστηκε στα metadata του κειμένου.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Ουκρανία έχασε τη νομιμότητά της μετά την αιματηρή διαμαρτυρία στην πλατεία (Maidan) Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή του προέδρου Viktor Yanukovych. Η Ρωσία προσπάθησε εδώ και καιρό να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους ήταν πραξικόπημα και ότι η κυβέρνηση ανελήφθη από «Ναζί» και «Μπαντερίστες», μια αναφορά στον Stepan Bandera.

Το νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας

«Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του ναζισμού από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, με τη μορφή του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας», αναφέρει το έγγραφο.

Ακόμα, εμπλέκεται και ο Konstantin Malofeyev, ένας πλούσιος και ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των αυτονομιστικών προσπαθειών στο Ντονμπάς, σύμφωνα με αξιωματούχους. Πιθανόν είναι να διεξαχθεί κι άλλο δημοψήφισμα στη Χερσώνα, μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Κριμαίας και είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Hennady Lahuta, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, είπε στη RFE/RL: «Είτε «δημοψήφισμα» ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το. Μπορώ να πω μόνο αυτό: ολόκληρη η περιοχή της Χερσώνας περιμένει την απελευθέρωση. Είναι ουκρανική», πρόσθεσε. «Θέλει να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική, ένδοξη, ενωμένη Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Αν δεν πετύχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να πέσει θύμα δολοφονίας

Ουκρανία: Άνδρες και αγόρια θύματα βιασμών από Ρώσους στρατιώτες

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Προτείνεται η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου