Κίνδυνος να ανάψει το φυτίλι στα ουκρανικά σύνορα. Οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή του Ντόνετσκ και του χωριού Elenovka στην ανατολική Ουκρανία, φέρνουν έντονη ανησυχία.

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για συγκρούσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο, αποκαλώντας το «μεγάλη πρόκληση». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί σοβαρά» για τις αναφορές για κλιμάκωση αφού οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές, τις τελευταίες 24 ώρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Tras έγραψε στο Twitter: «Οι αναφορές για υποτιθέμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή».

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.«Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη».

Με τη σειρά της, η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες περί εισβολής, τονίζοντας ξανά πως έχει έναν αριθμό στρατιωτών από τα ουκρανικά σύνορα. Η Δύση, συνεχίζει να αμφισβητεί τις δηλώσεις και οι ΗΠΑ ανέφεραν σήμερα ότι 7.000 προστέθηκαν από τη Ρωσία.

Ανώτερη πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί ξεπέρασαν την κλίμακα των παραβιάσεων και εξήγησε πως «δεν είναι τυπικό. Μοιάζει πολύ με πρόκληση».

Ένας φωτογράφος του Reuters στην πόλη Kadiivka, στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, που ελέγχεται από τους αντάρτες, άκουσε τον ήχο πυρών πυροβολικού, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

Το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εκτόξευσαν οβίδες σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έπληξαν ένα νηπιαγωγείο και άλλων που έπληξαν ένα σχολείο. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική αστυνομία δείχνει μια τρύπα μέσα από έναν τοίχο από τούβλα σε ένα δωμάτιο διάσπαρτο με συντρίμμια και παιδικά παιχνίδια. Ξεχωριστές εικόνες έδειχναν εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να συνοδεύουν μικρά παιδιά και δασκάλους από ένα κτίριο.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κιέβο για παραπάνω δυνάμεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Preskov είπε ότι η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η συγκέντρωση πρόσθετων ουκρανικών δυνάμεων κοντά στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς δημιουργεί κίνδυνο προκλήσεων. Το Κίεβο αρνήθηκε ότι συγκεντρώνει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν ωμά το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, θα πρέπει να αποσυρθούν», ανέφεραν οι αυτονομιστές σε ανακοίνωσή τους.

Το Κίεβο διέψευσε ότι επιτέθηκε στις θέσεις των αυτονομιστών και κατήγγειλε ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε νηπιαγωγείο. Αναφερόμενος στους αντάρτες, ο στρατός της Ουκρανίας είπε: «Με ιδιαίτερο κυνισμό, τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής βομβάρδισαν το χωριό Stanytsa Lugansk στην περιοχή Luhansk. Ως αποτέλεσμα της χρήσης βαρέων όπλων πυροβολικού από τρομοκράτες, οβίδες έπληξαν το κτίριο του νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, δύο άμαχοι δέχθηκαν οβίδα».

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Η Δύση έχει απορρίψει τις ρωσικές απαιτήσεις, αλλά έχει προτείνει συνομιλίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν απειλήσει με κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, μια απειλή που η Μόσχα έχει σε μεγάλο βαθμό απωθήσει.

Με πληροφορίες από Reuters