Στο χάος έχει βυθιστεί από χθες το Καζακστάν, ύστερα από τις βίαιες διαδηλώσεις που πυροδότησε η αιφνιδιαστική αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Στο Αλμάτι, εδώ και μερικές ώρες έχει βγει ο στρατός στους δρόμους, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και στρατιώτες και πολλών λεηλασιών.

Όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jazeera Airways του Κουβέιτ ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από και προς το Αλμάτι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

https://twitter.com/disclosetv/status/1478481734073307138?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1478489748113088517%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reader.gr%2Fdiethni%2F398272%2Fkazakstan-aimatohysia-sto-almati-dekades-nekroi-kai-sfodres-mahes-stoys-dromoys

Όπως γράφει το BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας στο Καζακστάν λένε πως σκότωσαν δεκάδες αντικυβερνητικούς ταραχοποιούς, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη. Δώδεκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 353 τραυματίστηκαν στις ταραχές.

«Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σαλτανάτ Αζίρμπεκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις διαδηλώσεις. «Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας ο πρόεδρος του Καζακστάν

Αντιμέτωπος με το αδιέξοδο της εξέγερσης, ο πρόεδρος Τοκάγιεφ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ Καζακστάν, Ρωσίας, Λευκορωσίας, Αρμενίας, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Λίγες ώρες αργότερα, η Μόσχα ανταποκρίθηκε και αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, ώστε να τερματιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, που περιλαμβάνει στρατιώτες από άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει επίσης η γραμματεία του CSTO σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, το πλήθος κατέλαβε κυβερνητικά κτίρια. Μετά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί φαίνεται να αποχώρησαν από ορισμένους δρόμους της πόλης. Ένας κάτοικος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters αφού αναμίχθηκε με τους διαδηλωτές, είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται ότι προέρχονται από τα φτωχά προάστια ή από γειτονικά χωριά και κωμοπόλεις.

https://twitter.com/mrjamiedodd/status/1478764256833294338?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1478764256833294338%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.reader.gr%2Fdiethni%2F398272%2Fkazakstan-aimatohysia-sto-almati-dekades-nekroi-kai-sfodres-mahes-stoys-dromoys

Τι οδήγησε στις βίαιες διαμαρτυρίες στο Καζακστάν

Οι διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν στην παραγωγό πετρελαίου δυτική περιοχή Μανγκιστάου, όταν η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των τιμών στο υγραέριο στις αρχές του έτους. Σημειώνεται ότι πολλοί Καζάκοι έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους για να λειτουργούν με υγραέριο, λόγω του χαμηλού κόστους.

Το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν, η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση, έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια από ξένες επενδύσεις και έχει διατηρήσει μια ισχυρή οικονομία από την ανεξαρτησία και έπειτα, τα τελευταία 30 χρόνια. Ομως, οι επιδοτήσεις υγραερίου είχαν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου το Καζακστάν αντιμετώπιζε τακτικά ελλείψεις πετρελαίου.

Η άρση των ανώτατων ορίων τιμών ήταν ένα μέσο της κυβέρνησης για να μειώσει αυτές τις ελλείψεις και να διασφαλίσει ότι οι προμήθειες πήγαιναν στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, το σχέδιο γύρισε μπούμερανγκ. Οι τιμές του υγραερίου υπερδιπλασιάστηκαν μετά την άρση των ανώτατων ορίων και οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα.

Υπάρχουν επίσης μακροχρόνια ζητήματα που πυροδοτούν τις διαδηλώσεις, όπως η οργή για τη διαφθορά στην κυβέρνηση, η εισοδηματική ανισότητα και οι οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, οι φυσικοί πόροι της χώρας έχουν καταστήσει μια μικρή ελίτ εξαιρετικά πλούσια, ενώ πολλοί απλοί κάτοικοι του Καζακστάν αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «άμεση συνέπεια της εκτεταμένης καταστολής των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές». «Για χρόνια, η κυβέρνηση καταδιώκει ανελέητα την ειρηνική έκφραση διαφωνίας, αφήνοντας τον λαό του Καζακστάν σε κατάσταση ταραχής και απελπισίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια της Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Αύξηση στην τιμή του ουρανίου λόγω των ταραχών

Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε κατά σχεδόν οκτώ τοις εκατό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των ταραχών στο Καζακστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο δεδομένα της UxC, κορυφαίας εταιρείας έρευνας και αναλύσεων στον τομέα των πυρηνικών καυσίμων.

Η τιμή αυξήθηκε από τα 42 στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα δεδομένα της UxC. Στο Καζακστάν αναλογεί περί το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά, κατά τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η μετοχή της Kazatomprom, επιχείρησης του Καζακστάν που εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υπέστη χθες πτώση 8,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο είναι εισηγμένη.