Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (20/02) τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου και στις δύο χώρες, στέλνοντας το σαφές μήνυμα της Ουάσινγκτον για «ηρεμία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και στα ελληνοτουρκικά.

Αν και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους επειδή το ζήτημα των F-16 δεν δείχνει να εξελίσσεται θετικά για την Τουρκία, τη στιγμή που ο αντιαμερικανισμός στη γειτονική χώρα εντείνεται ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνάντησε τον Άντονι Μπλίνκεν στον αεροδρόμιο της Άγκυρας, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ της Ελλάδας.

Σε αντίθετη τροχιά, όμως, κινούνται οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς, τη Δευτέρα (20/02), εκκίνησε και επίσημα ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη χώρα μας. Η αμερικανική παρουσία, μεταξύ άλλων, ενισχύεται μέσω της Αλεξανδρούπολης, ενώ βάση-κλειδί στη Μεσόγειο Θάλασσα (και όχι μόνο) για την Ουάσινγκτον αποτελεί και η Σούδα. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν εξάρει την ταχεία ανταπόκριση της Αθήνας όσον αφορά στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή που συμπληρώνει έναν χρόνο μεθαύριο.

Το μήνυμα του Μπλίνκεν για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά

Ο Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και προβλήθηκε χθες (21/02), έκανε ξεκάθαρο το μήνυμα των ΗΠΑ, το οποίο δεν είναι άλλο για ηρεμία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε: «Είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό πάντα περιπλέκει τα πράγματα. Η ελπίδα μου, σε πρώτη φάση, είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα διατηρήσουν τα νερά όσο ήρεμα γίνεται και ίσως τους επόμενους μήνες θα δοθεί η ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου, της διπλωματίας και της προσπάθειας να επιλυθούν θέματα που χρονίζουν μεταξύ τους».

Ακόμα, ο Άντονι Μπλίνκεν συμπλήρωσε: «Για εμάς στις ΗΠΑ αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοι, στενοί εταίροι και στενοί φίλοι και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να έρχονται κοντά. Αν το κάνουν αυτό, οι ευκαιρίες που θα προκύψουν θα είναι εκπληκτικές και για τις δύο χώρες».

Ο ρόλος της «διπλωματίας των σεισμών»

Το θανατηφόρο χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία, που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, έφερε κοντά την Αθήνα και την Άγκυρα μέσω της λεγόμενης «διπλωματίας των σεισμών».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αμφότεροι δήλωσαν πως «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τη σχέση μας».

Αυτή η αποστροφή των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν πέρασε απαρατήρητη και από τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επαίνεσε τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του φονικού σεισμού. Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς από το MEGA για ενδεχόμενη δέσμευση της Άγκυρας σε αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στην Αθήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μπορώ να πω ότι η αίσθησή μου είναι πως υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση – και αυτό ισχύει σίγουρα και για την Ελλάδα – να βρεθούν τρόποι πιο παραγωγικής πορείας προς τα εμπρός».

 

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock