Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε τη Δευτέρα (20/02) με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, τη συνάντηση των δύο ανδρών επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση του εκπροσώπου, Νεντ Πράις, στην οποία αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια στη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους όσοι επλήγησαν από τους σεισμούς».

Ακόμα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για την υποστήριξη της Ουκρανίας καθώς αμύνεται από τη ρωσική επιθετικότητα και τόνισαν την ανάγκη να συνεργαστούν στενότερα σε διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου και της συλλογικής ασφάλειας».

Έρχεται και στην Ελλάδα – Το πρόγραμμά του στην Αθήνα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται, νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα, και στις 19:30 θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος και τα ελληνοτουρκικά, η ενέργεια, η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να έχει κρατήσει εξαρχής θετική στάση ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει δείπνο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Με την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαιώνεται ότι το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή είναι όλο και πιο ισχυρό. Οι επαφές των δύο πλευρών γίνονται και υπό το πρίσμα της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που πλαισιώνεται από την πενταετή πλέον συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και την ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία, κυρίως σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, την Τρίτη (21/02), λίγο μετά τις 8 το πρωί, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και θα αρχίσει ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Στο μεγάλο κάδρο και ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί επανέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Σε αυτή τη συγκυρία, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

 

Φωτογραφία κειμένου: Twitter / @ConflictTR