Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard περιγράφει το πώς κινούνταν ο Αντόνιο Παντσέρι και η υπόλοιπη ομάδα πίσω από τη βιτρίνα της ΜΚΟ που είχαν στήσει, προκειμένου να ξεπλένουν μαύρο χρήμα, δράση για την οποία και κατηγορούνται.
Η εφημερίδα ξεκινά με ένα περιστατικό που συνέβη για το βραβείο Ζαχάρωφ, ένα ευρωπαϊκό βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 5 Ιουνίου 2018, δύο Ολλανδοί ακτιβιστές κάθονταν στο φουαγιέ του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Ήθελαν να προτείνουν τον Νασέρ Ζερζάφι, τον Μαροκινό διαδηλωτή που τάχθηκε υπέρ του Ριφ.
Οι δύο Ολλανδοί παρουσίασαν την υποψηφιότητα του Ζερζάφι στον Παντσέρι, τους οποίους παρέλαβε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος – σύμφωνα με την εφημερίδα – τους ρώτησε: «Υπάρχει η ιδέα να αποσύρετε την υποψηφιότητα; Αυτό μπορεί να είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας».
Ο Τζόρτζι εξήγησε πως η υποψηφιότητα του Ζερζάφι δεν θα γινόταν δεκτή από τις μαροκινές αρχές που θα έπαιρναν σκληρότερα μέτρα στην περιοχή, γι’αυτό και είπε πως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν το λόμπινγκ.
Ταυτόχρονα, οι δύο Ολλανδοί ακτιβιστές αντιλαμβάνονται πως δεν κάτι δεν πάει καλά, μετά την επικοινωνία τους με τον Παντσέρι για το βραβείο Ζαχάρωφ. Εξακολουθούσαν να συγκεντρώσουν ψήφους από άλλους ευρωβουλευτές για τον Ζεφζάφι, ενόσω λαμβάνουν ένα τηλέφωνο.
«Απλώς καθόμασταν σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά στις Βρυξέλλες όταν ένας ευρωβουλευτής κάλεσε γιατί μας έψαχνε ο βοηθός του Παντσέρι. Έπρεπε να πάμε αμέσως, ο Παντσέρι ήθελε να μας μιλήσει», λέει ο Τζαμάλ Αγιάου. Καθώς οι άνδρες επέστρεφαν στο Κοινοβούλιο, τους συναντούν τέσσερις άγνωστοι άνδρες: δύο Μαροκινοί, δύο Ιταλοί. «Είπαν ότι έρχονταν να μας πάρουν για τη συνάντηση με τον Παντσέρι. Στον δρόμο ρώτησαν με ποιους πολιτικούς είχαμε ήδη μιλήσει» προσθέτει ο Αγιάου.
Όταν έφτασαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι άγνωστοι άνδρες δεν μπήκαν μέσα. Εξαφανίστηκαν για την ακρίβεια. «Μας ξεγέλασαν», λέει ο Αγιάου. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καθόλου ραντεβού. Αυτοί οι άνδρες μάς είχαν ρωτήσει για τις επαφές μας. Αλλά ήταν ο βοηθός του Παντσέρι (ο Τζιόρτζι) που μας παρέσυρε εκεί» συμπληρώνει.
Παντσέρι – Μαρόκο συμμαχία
Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι λέγεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρώτος, δε, ασκούσε επιρροή στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ, στο οποίο ήταν για τρεις θητείες. Το 2004 ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των εργαζομένων και το 2009 με τις εξωτερικές υποθέσεις.
Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο Παντσέρι μιλούσε μόνο Ιταλικά, δυσκόλευε την επικοινωνία, κάτι που ανέλαβε ο Τζιόρτζι που τελούσε χρέη διερμηνέα.
Η De Standaard αναφέρει, επίσης, πως το 2017 ο Παντσέρι προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που του δόθηκε το βήμα για μεγαλύτερη επιρροή στην αντζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Με αυτόν τον ρόλο απέσπασε την προσοχή από το Μαρόκο. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του, εκτός από αυτές του Μαρόκο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όταν την ίδια χρονιά, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, στη βία στο Μπουρουντί και στη δίωξη των LGBT ατόμων στην Τσετσενία. Σε τι δεν επέστησε την προσοχή όμως και έκανε τα στραβά μάτια; Στους διαδηλωτές και δημοσιογράφους που κρατούνταν από τις μαροκινές αρχές την ίδια ακριβώς περίοδο.
Ο Παντσέρι έκανε, επιπλέον, «μπλοκ» και σε εχθρικά ψηφίσματα του ΕΚ προς το Μαρόκο. Όταν ευρωβουλευτές προσπάθησαν να θέσουν ψηφίσματα για την κατάσταση στο Μαρόκο στην ημερήσια διάταξη, πάντα καθυστερούσαν από τον Παντσέρι.
«Η Πορτογαλίδα πρώην ευρωβουλευτής Άνα Γκόμες, που δραστηριοποιήθηκε στην ίδια ομάδα με τον Παντσέρι από το 2004 έως το 2019, κάνει λόγο για ‘έξυπνες τακτικές’. Ποτέ δεν καυχήθηκε για τις καλές του σχέσεις με το Μαρόκο, αλλά μάλλον προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή», αναφέρει η εφημερίδα.
Φυσικά η συμμαχία ήταν αμοιβαία. Σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο Παντσέρι ήταν για τους Μαροκινούς σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη».
Γενικά, το Μαρόκο βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Παντσέρι για χρόνια. Από το 2013 οι Μαροκινοί διπλωμάτες τον συμβουλεύτηκαν σχετικά με τη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που είχαν προηγουμένως διαρρεύσει σε αυτό που είναι γνωστό ως η μαροκινή παραλλαγή του Wikileaks.
Δεν υπάρχουν πληρωμές στα έγγραφα που διέρρευσαν, αναφέρει η εφημερίδα. Είναι μέρος της δουλειάς του ότι ένας ευρωβουλευτής έχει επαφή με ξένους διπλωμάτες που προσπαθούν να τον πείσουν. Αλλά στην υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς η γραμμή μεταξύ του λόμπι, της επιρροής και της δωροδοκίας θα είχε γίνει όλο και πιο θολή. Αυτό θα συνέβαινε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο μιας ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από Μαροκινούς και βουλευτές της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο Παντσέρι ηγήθηκε αυτής της επιτροπής μέχρι το 2019 μαζί με τον Μαροκινό διπλωμάτη Αμοπντεραχίμ Ατμούν. Η βελγική Δικαιοσύνη υποπτεύεται ότι δωροδόκησε τον Παντσέρι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, αναφέρει η εφημερίδα.
Διαβάστε ακόμη: «Βόμβα» από τον μπαμπά της Καρολάιν: Ανατρέπει τα πάντα για τη δολοφονία – Αυτός είναι ο λόγος που τη σκότωσε ο Αναγνωστόπουλος
Οι Μαροκινοί ματαίωσαν 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες
Σε συνέντευξη του 2018 σε μαροκινή εφημερίδα, ο Ατμούν εξήγησε πόσο σημαντική ήταν η συγκεκριμένη επιτροπή για το μαροκινό λόμπι. Έδινε στο Μαρόκο άμεση πρόσβαση στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια πείθονταν.
«Όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνουν στο τραπέζι των ψηφοφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα στη διαδικασία. Γι’ αυτό η συνεχής παρουσία μας στο Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη για να πετύχουν οι προσπάθειές μας».
Μέσω αυτής της επιτροπής οι Μαροκινοί κατάφεραν να ματαιώσουν 147 ευρωπαϊκές τροπολογίες που ήταν αντίθετα με τα μαροκινά συμφέροντα, εξήγησε ο Ατμούν. Αναφορικά με τα αρχεία της ΕΕ, όντως απορρίφθηκαν πολλές τροπολογίες, οι οποίες αφορούσαν τη Δυτική Σαχάρα.
Μέσα σε όλα, για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομάδα του Παντσέρι, ισοδυναμούσε με 50.000 ευρώ.
Μετά το τέλος της θητείας του, ο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ, Fight Impunity, ώστε να συνεχίσει να ασκεί πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, ήταν μια κάλυψη για τις μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ.