Σε ακόμα μια ανάπλαση-εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς της Αθήνας προχωράει ο δήμος Αθηναίων. Ο Λυκαβηττός, η γειτονιά-φιλέτο της πρωτεύουσας που βρίσκεται δίπλα σε όλα τα σημεία διασκέδασης, στα μεγάλα ξενοδοχεία και φυσικά στα αξιοθέατα, είναι μια περιοχή που είχε αφεθεί σε αυτή την αρχαίο γοητεία της, χωρίς να γίνουν ποτέ βελτιωτικά έργα που θα την καθιστούσαν πιο βιώσιμη.

Βάσει της στρατηγικής, το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, υπό τη δημαρχία του κ. Καμίνη, συντονίστηκε από την Αρχιτέκτονα Μαρία Καλτσά και στήθηκε με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημά ενός αστικού δάσους που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη» δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη των εργασιών την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο της αναβάθμισης είναι η εκ νέου λειτουργία του αρχαίου θεάτρου, το οποίο παραμένει κλειστό για πάνω από 20 χρόνια και στόχος είναι να λειτουργήσει ξανά το καλοκαίρι του 2022.

Το έργο της ανάπλασης απαίτησε να έρθουν σε συμφωνία ο δήμος και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αφού στην έκταση 442 στρεμμάτων, ο δήμος έχει την κατοχή για τα 407 και τα υπόλοιπα είναι της ΕΤΑΔ.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο που το κόστος της ανάπλασης είναι στα 1.5 εκατομμύρια ευρώ, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι βελτιωτικές εργασίες.

  • Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.
  • Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.
  • Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του Λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο Περίπτερο.