Αριθμός 57. Πίσω απ’ αυτόν κρύβεται μία ακόμη ζοφερή πραγματικότητα, ξέχωρα από την απώλεια 57 ψυχών.
Η συγκλονιστική ιστορία της 23χρονης αγνοούμενης Εριέττας είναι εκείνη που καταδεικνύει τη γύμνια ενός αριθμού. Ο αριθμός 57 παραμένει ένας γραφειοκρατικός, νομικός, διαδικαστικός γρίφος. Κούφιος, δεδομένα κατά το 1/57ο ενώ ελέγχεται και για τα υπόλοιπα 56/57α. Άλλωστε τουλάχιστον δύο οικογένειες έχουν ζητήσει, η κάθε μία για τους λόγους τους, την επανεξέταση των δειγμάτων DNA. Αναμένονται κι άλλες.
Στο μοιραίο IC62, ή έστω ό,τι απέμεινε απ’ αυτό, δεν υπάρχει ίχνος της Εριέττας. Ούτε ρούχο, ούτε μέλος, ούτε αξεσουάρ. Η Εριέττα είναι ο αριθμός 57. Επίσημα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα το επιβεβαιώσει ποτέ. Δεν είναι η δουλειά της. Χρειάζεται το ΟΚ από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Κάποια ιατρική γνωμάτευση. Ιατροδικαστικό πόρισμα. Ληξιαρχική πράξη. Ένας σωρός από σήματα που θα οδηγήσουν στο πράσινο φως για να παραδεχτεί οποιοσδήποτε το παραπάνω.
Το μόνο που υπάρχει, είναι μαρτυρίες. Μία δήλωση εξαφάνισης, ταυτόσημη με την ώρα του δυστυχήματος. Και ενδείξεις. Ένα story ίσως, που εξαφανίζεται 24 ώρες μετά τη δημοσίευσή του. Σαν αστέρι που σβήνει.
Που βασίζεται ο αριθμός 57;
«Ήταν στο βαγόνι “2”», μαρτυρά μία φίλη της Εριέττας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Άλλη μαρτυρία, τονίζει στο intronews.gr πως το κορίτσι συνοδευόταν από φιλικό ζευγάρι. Όλοι μαζί είχαν πάει ταξίδι λόγω τριημέρου και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη.
Αστυνομικές πηγές δε, είπαν στο intronews.gr, πως συγγενείς της κοπέλας υποστήριξαν πως σε ανύποπτο βρέθηκε στο κυλικείο. Εκεί, βασίζει ο αριθμός 57 την ακεραιότητά του. Είναι όμως όλα αυτά αρκετά για να συμπεριλάβει κάποιος έναν άνθρωπο σε έναν αριθμό; Πολύ περισσότερο σε μία λίστα νεκρών ανθρώπων;
Από την περασμένη Κυριακή η ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζε πως μετά τα δύο «κύματα» δειγμάτων DNA που εστάλησαν στη ΔΕΕ, προέκυψε και ένα μικρό, τρίτο. Μόλις τέσσερα δείγματα, όπου τα Εγκληματολογικά απλώς επιβεβαίωσαν ότι ανήκουν σε ήδη ταυτοποιημένες σορούς. Ειρήσθω εν παρόδω, η λέξη «σορός» είναι επίσης κούφια. Αστυνομικές πηγές τόνιζαν τα προηγούμενα 24ωρα πως μόλις 4 ήταν αυτές που βρέθηκαν αρτιμελείς. Στο ρεπορτάζ του, ο «Ελεύθερος Τύπος» έκανε λόγο για μόλις 12 που μπορούσαν ν’ αναγνωριστούν οπτικά.
Εν πάση περιπτώσει, η παρουσία της Εριέττας στο τρένο, που είναι και το ζητούμενο ερώτημα, απαντάται εν μέρει και μόνο μέσω ενδείξεων. Όπως οι σχέσεις της με επιβάτες του IC62. Το όνομα «κλειδί» σε αυτή την υπόθεση, είναι το όνομα Αφροδίτη. Πρόκειται για έτερη 23χρονη, επίσης φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο κοπέλες συναναστρέφονταν πέρα από τα μαθήματά τους, όπως είναι φυσικό για φοιτητές. Η 23χρονη Αφροδίτη όμως, ταυτοποιήθηκε ως νεκρή.
Δύο ακόμη κορίτσια, οι 20χρονες Φραντζέσκα και Μάρθη, δεν είχαν άμεση σχέση με την Εριέττα. Ωστόσο φαίνεται να γνώριζαν την Αφροδίτη. Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ η πρώτη, επιστήθια φίλη της Φραντζέσκας η δεύτερη, ταυτοποιήθηκαν επίσης ως νεκρές.
Η οδύνη του κενού
Από την Κυριακή (5/3) το απόγευμα, πληροφορίες από την Πυροσβεστική τόνιζαν πως ουσιαστικά οι έρευνες ολοκληρώθηκαν. Μία ομάδα πυρασφάλειας έμεινε στο «σημείο μηδέν» και την επομένη, μία ενέργεια σάρωσης, η πολλοστή στο σημείο, είτε με συντρίμμια είτε χωρίς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν «… μακάρι να βρεθεί κάτι. Οτιδήποτε. Να έχουμε κάτι να δώσουμε…». Όμως τίποτα. Κενό. Γονείς που είχαν ένα παιδί και τώρα δεν έχουν απολύτως τίποτα.
Οι φλόγες που αγκάλιασαν τα βαγόνια του τρένου ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον θάνατο αρκετών εκ των 57. Μπορούν όμως να εξαφανίσουν οποιοδήποτε στοιχείο από την ύπαρξη ενός ανθρώπου; Μοιραία, ξυπνούν μνήμες από το Μάτι.
«Φυσικά και γίνεται», λέει πολύπειρη ιατροδικαστής στο intronews.gr. «Αν ήταν στο κομβικό σημείο, εκεί που έκαιγε η λευκή φωτιά», σημείωσε. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εξήγησαν πως το χρώμα της φωτιάς αποτελεί το σημάδι των ηρώων του πεδίου για να δράσουν αναλόγως. «Όταν η φωτιά γίνεται λευκή, ξέρουμε πως καίει πάνω από τους 1100 βαθμούς», λένε. «Όποιος βρέθηκε σ’ εκείνο το σημείο, πιθανότατα έγινε στάχτη», συμπλήρωσε η ιατροδικαστής.
Η ανικανότητα να πιστέψουμε πως ένα τέτοιο σενάριο είναι ρεαλιστικό, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, οδήγησε στην επόμενη ερώτηση. Μήπως οι σοροί, τα μέλη, με κάποιον τρόπο αναμείχθηκαν; Ήταν αδιανόητο να μην έχει μείνει ίχνος μίας 23χρονης.
Η απάντηση είναι κατηγορηματική και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αριθμός 57 γίνεται σιγά σιγά ατόφιος. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Οι ιατροδικαστές εξέτασαν κάθε αντικείμενο σπιθαμή προς σπιθαμή. Παρουσία ιατροδικαστών από άλλες υπηρεσίες. Παρουσία της Αστυνομίας. Εξετάστηκε και εστάλη για εξέταση DNA κάθε μικροτεμαχίδιο».
Ο ένας πριν τον αριθμό 57
Πέρα από την Εριέττα όμως, υπάρχει και ο αριθμός 56. Υπάρχει ένας άνθρωπος, ένας άνδρας, το πιθανότερο αλλοδαπός. Αυτός στέκεται μετά βεβαιότητας στη λίστα των 57. Ανήκει πλέον στην ομάδα τους διότι υπάρχει. Υπάρχει η απόδειξη της ύπαρξής του. Η σορός του. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι κάποιος να νοιαστεί γι’ αυτόν. Να τον αναζητήσει. Έστω να γνωρίζει ένα αντικείμενο που να έχει ο εκλιπών επεξεργαστεί παλαιότερα.
Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, όλοι γνώριζαν για 55 αναγνωρίσεις. Η ταυτοποίηση του Μπαγκλαντεσιανού Μοχάμαντ, οδήγησε τον Τύπο σε λάθος συμπέρασμα, καθώς η πρότερη πληροφορία που μιλούσε για αλλοδαπό συνδέθηκε αυτόματα και αυθαίρετα με τον αριθμό 56. Οι δημοσιογράφοι, όμως, της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, βρίσκονταν μία ημέρα μπροστά. Ο Μοχάμαντ ήταν ήδη στη λίστα των νεκρών. Ήταν ο αριθμός 55. Το μοναδικό σενάριο που μένει ζωντανό για τον αταυτοποίητο νεκρό έως σήμερα, είναι πως μιλάμε για Σύρο μετανάστη. Τίποτα παραπάνω.
Photo credits: SOOC