Η απόφαση της χθεσινής Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά οδηγεί τον Παύλο Πολάκη εκτός της Κουμουνδούρου. Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα είναι σαφές προς τον πρώην Υπουργό: Αν θες να κατέβεις στις εκλογές θα πρέπει να βρεις άλλο κόμμα. Το μπαλάκι, εν ολίγοις, βρίσκεται στην πλευρά του κ. Πολάκη, ο οποίος καλείται να «βγάλει» τον Τσίπρα από τον δύσκολη απόφαση να τον θέσει εκτός κόμματος. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: ο «Πολακισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυρίαρχη» ιδεολογία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν όσα είπε, χθες, ο Νίκος Μπελαβίλας: «ο Παύλος αψύς, ενοχλητικός, παρορμητικός είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά, κατ’ ιδίαν και μαζί μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός».  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά έδωσε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα: «Ο πολακισμός δεν εμφανίστηκε τώρα, υπάρχει και γιγαντώνεται χρόνια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι με την καθοδήγηση του ίδιου του κ. Τσίπρα. Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο και η ολοκλήρωση ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και εισήγαγε σταδιακά ο κ. Τσίπρας από το 2011. Τότε, που εμπνεόμενος από το ρητό του Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», έβαλε σκοπό να κάνει τα πάντα, τα πάντα όμως, προκειμένου να γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός».  

Το μήνυμα Τσίπρα 

Υπό αυτά τα δεδομένα, αρκετοί θεωρούν ότι η απομάκρυνση Πολάκη δεν αποτελεί «διαχωρισμό» του Πολακισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα μήνυμα του Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει πως στις εκλογές του κόμμα του αλλά και ο ίδιος (για πολλοστή φορά) θα ηττηθούν από τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη και σπεύδει να… προλάβει οποιαδήποτε υπόνοια αμφισβήτησής του ιδίου αλλά και του προγράμματος έχει διαμορφώσει. Θεωρεί κανείς, άλλωστε, ότι ο κ. Πολάκης θα καθόταν… άπραγος στην περίπτωση που ο Τσίπρα πήγαινε… κουβά σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα, μάλιστα, στέλνει και ένα ακόμη μήνυμα στους επίδοξους δελφίνους: ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και των διαδικασιών!  

Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου  

Εν κατακλείδι, η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στέλνει τον Π. Πολάκη στις κερκίδες. Είναι σαφές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν θα είναι υποψήφιος (απομένει μια ακόμη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και  της Πολιτικής Γραμματείας, συνεδρίαση στην οποία θα βρεθεί και ο ίδιος.  

Στην απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά:  

«Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη. Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος, πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα  Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μην δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους.».