Στη σκηνή με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο του «SNF Nostos Conference».
Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο μετά τις 5:30 ξεκίνησε την συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών. «Ο Ομπάμα ήταν ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Δρακοπούλος πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Ομπάμα, στάθηκε στην ανάδυση της ψηφιακής εποχής που παρατήρησε στην έναρξη της, ήδη από την δική του θητεία του στον θώκο, για αυτό και παρατήρησε τους φόβους παραπληροφόρησης που επηρεάζουν την ποιότητα δημοκρατίας. Η αλήθεια από το ψεύδος για να γίνουν κδιακριτά, πρέπει να βρούμε τρόπους εκπαίδευσης των νεότερων τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται ευρέως και προκαλούν συχνά το ενδιαφέρον όσων «φυτεύουν» fake news, βάσει όσων τόνισε.
Σε ερώτηση αναφορικά με την ανθρωπότητα και την συνήθειά του να χρησιμοποιεί προσωπικά παραδείγματα για να πείσει, μίλησε για την τοποθεσία που μεγάλωσε και για τον τρόπο που μπορεί κάθε ανθρώπινη υπόσταση να αντιμετωπίζεται ανεξαρτήτως θρησκεύματος και χρώματος, θέτοντας υψηλότερα τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε κανείς, ώστε να αποδεικνύει ότι η ισότητα θα είναι πάντα το ζητούμενο.
Σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη να κατευθύνουμε τις σύγχρονες δημοκρατίες με τρόπο που οι ταξικές διαφοροποιήσεις να πάψουν να ενισχύονται από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό.
Σε σχέση με την τεχνολογική πρόοδο και το AI ρωτήθηκε αν είναι έτοιμη, κατά την άποψή του η ανθρωπότητα, για κάτι κάτι τόσο πρωτοποριακό και αν οι Δημοκρατίες είναι δομημένες με τρόπο που να καταφέρουν να μείνουν ελεύθερες από αυτή τη συνθήκη. Οφείλουμε να φυλαχτούμε από τους τεράστιους κινδύνους που καταφθάνουν, υποστήριξε ο Ομπάμα, σημειώνοντας την ευθύνη των εταιριών που διαχειρίζονται τους τομείς αυτούς. Χρειάζεται ειδική ρύθμιση, ανέφερε, αλλά η ταχύτητα με την οποία εισβάλει στη ζωή μας συνιστά μια τόσο καινοτόμα προσέγγιση για την ανθρωπότητα όσο ο ηλεκτρισμός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέσω μιας ιστορίας που μοιράστηκε με το κοινό. Θα είναι κάτι χρήσιμο για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε νομικές βοήθειες παραδείγματος χάρη, ώστε να βοηθήσει οικονομικά ασθενέστερους, αλλά εφόσον θα στοιχήσει σε θέσεις εργασίας οφείλει ο καθένας να είναι ο καλύτερος στο είδος του και οι νέοι να δίνουν το καλύτερο εαυτό τους στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν.
Χρειάζεται να διαχειριστούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται με αυξημένα ποσοστά ηθικής και δεοντολογίας και να τα διδάξουμε στους νέους που είναι πιο ευάλωτοι κατά την άνθιση της τεχνολογικής επανάστασης από τον τομέα της γνώσης μέχρι εκείνον της ενέργειας.
Έχουν χρέος οι κυβερνήσεις να ελέγξουν πού είναι τα οφέλη και που οι δυσχέρειες που προκύπτουν από το AI.
Είπε ακόμα μεταξύ άλλων, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική, θα αντικαταστήσει σε έναν βαθμό τους δικηγόρους, ενώ η σύγχρονη μετατόπιση εργασίας θα βοηθήσει από τη μία ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα εξουδετερώσει και κάποιες θέσεις εργασίας. Ο κώδικας θα γράφει κώδικα, είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε στο παράδειγμα της Κίνας μιλώντας για κρατικές οντότητες και Δημοκρατίες που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σσε όλα τα επίπεδα, αλλά είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε σε ανθρωπιστικό επίπεδο με τι καθεστώς λειτουργούν όλα αυτά τα μέσα.
Η μαζική παραγωγή προχωρά επειδή υπάρχει επιβολή ή μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται πως το σύνολο του πληθυσμού έχει κοινή ανάγκη και θέληση συμμετοχής σε αυτού του είδους την παραγωγή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου και κατά χειροκροτήθηκε από το κοινό.
Σε σχέση με τις παθογένειες του ρατσισμού, της κλιματικής αλλαγής και της αποστροφής των νέων λόγω τέτοιων προβλημάτων να ψηφίσουν, συμβουλεύει τις κόρες του να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον παλμό της κοινωνίας και να μην ασχολούνται μόνο με την διαδικτυακή επαφή που συνηθίζεται πια στους ανθρώπους.
Πρέπει όλοι να έχουμε περιθώριο να δοκιμάσουμε, να αποτύχουμε, μα όχι να φοβόμαστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, παρά τους πολέμους, τις ασθένειές και τις τραγωδίες που λαμβάνουν χώρα διαρκώς.
Η πρόοδος και η αναγνώριση που υπάρχει πλέον, ακόμα και τα στοιχεία ορατότητας σε πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συνέβη , επειδή κάποιος μόχθησε για να πετύχει την αλλαγή, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα, θεωρώντας ότι η πρόοδος έρχεται μόνο όταν συλλογικά αναλαμβάνουμε ευθύνες και επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματα της γενιάς μας.
Δεν έχουμε πάντα τον χρόνο να γκρεμίσουμε και ξανά χτίσουμε την Δημοκρατία, αλλά το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι όλες οι ιστορικές πόλεις γκρεμίστηκαν, λεηλατήθηκαν μα άντεξαν στον χρόνο λόγω της επιμονής των συστημάτων που διέθεταν ιστορικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ακρόπολη των Αθηνών. Σημείωσε μάλιστα, ότι «είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε διαφορετικές εμπειρίες, αλλά και κάποια βασικά κοινά για να χτίσουμε συμμαχίες, η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει αν έχει μια ευκαιρία».
Σημειώνεται δε, ότι παρόντες στη συζήτηση, βρίσκονται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Παρόντες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης κ.α.