Η προσπάθεια της Κίνας να εμφανιστεί ως ουδέτερος ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας έπεσε στο κενό, την Παρασκευή (24/02), αφού το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. απέρριψαν τις προτάσεις της για τον τερματισμό της σύγκρουσης έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Το Πεκίνο είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας, την οποία θεωρεί χρήσιμο εταίρο έναντι της Δύσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το «Politico». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι κινεζικές εταιρείες παρέχουν ήδη «μη θανατηφόρα» βοήθεια στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα – κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Επισημαίνεται ότι, την Παρασκευή (24/02), το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα «έγγραφο θέσεων» 12 σημείων, με στόχο τη διευθέτηση της λεγόμενης – κατά το Πεκίνο – «ουκρανικής κρίσης», αφού δεν την αναφέρει ως πόλεμο.

Φον ντερ Λάιεν: «Η Κίνα δεν είναι ουδέτερη»

«Η θέση της Κίνας βασίζεται σε μια λανθασμένη εστίαση στα λεγόμενα “νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες ασφαλείας” των μερών, υπονοώντας μια δικαιολογία για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και θολώνοντας τους ρόλους του επιτιθέμενου και εκείνου που δέχεται την επίθεση» δήλωσε η Ναμπίλα Μασραλί, εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Το έγγραφο θέσεων (σ.σ. της Κίνας) δεν λαμβάνει υπόψη ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος είναι το θύμα ενός παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου. Είναι επιλεκτικό και ανεπαρκές όσον αφορά στις επιπτώσεις τους στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η στάση της Κίνας κάθε άλλο παρά ουδέτερη είναι. «Δεν πρόκειται για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για αρχές που μοιράστηκαν. Πρέπει να τις δείτε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό είναι το υπόβαθρο, ότι η Κίνα πήρε θέση, υπογράφοντας για παράδειγμα μια απεριόριστη φιλία ακριβώς πριν αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία, συμπληρώνοντας: «Θα εξετάσουμε λοιπόν τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η Κίνα έχει πάρει θέση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κινήθηκε σε ίδια γραμμή, σημειώνοντας: «Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία. Δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξαν «ενδείξεις ότι η Κίνα μπορεί να σχεδιάζει και να εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία», αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει διαπιστώσει «καμία πραγματική παράδοση θανατηφόρας βοήθειας».

Τι προτείνει η Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (24/02), ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Σε μία ανακοίνωση 12 σημείων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε: «Όλα τα μέρη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκλιμακωθεί σταδιακά η κατάσταση και να επιτευχθεί τελικά μια συνολική κατάπαυση του πυρός».

Το έγγραφο αυτό δημοσιοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNBC. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχοει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», ανέφερε η κινεζική κυβέρνηση στο έγγραφό της με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία». Ακόμα, το Πεκίνο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη «σωστή προσέγγιση» για τη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο».

Χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, που υποστηρίζουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η Κίνα σημείωσε: «Ορισμένες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση μονομερών κυρώσεων εναντίον άλλων χωρών, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».