Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, έγιναν ακόμα πιο πλούσιο το 2021. Είδαν τις περιουσίες τους να μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, αφού συνολικά προστέθηκε σε αυτές το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του $1 τρισεκατομμυρίου, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Elon Musk, που έτσι κι αλλιώς κατέχει τον θρόνο του πλουσιότερου στον πλανήτη, κέρδισε σχεδόν $118 δισεκατομμύρια μέσα στους 12 τελευταίους μήνες. Κι εδώ είναι που η ανισότητα χτυπάει το καμπανάκι, τη στιγμή ειδικά όταν 150 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μαζί με τον Elon Musk, είναι και ο μεγιστάνας Bernard Arnault, ο οποίος είδε τους λογαριασμούς του να ανεβαίνουν κατά $62 δισεκατομμύρια, καθώς και οι Larry Page και Sergey Brin της Google, που αύξησαν τα έσοδα τους κατά $47 δισεκατομμύρια και κατά $45 δισεκατομμύρια αντιστοίχως. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και ο Mark Zuckerberg, ο οποίος παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο στόχαστρο, κατάφερε να κερδίσει κι άλλα. Το 2021, έγινε $25 δισεκατομμύρια πλουσιότερος.
Και μπορεί την περσινή χρονιά οι εργαζόμενοι να είχαν κάποιες αυξήσεις, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, παρ΄όλα αυτά τα κέρδη του 0,001% του πλανήτη, που ήταν αστρονομικά, υπογραμμίζουν το χάσμα της ψαλίδας μεταξύ των εργατών και των διευθυνόντων συμβούλων και των μετόχων για τους οποίους εργάζονται.
Το χάσμα της ανισότητας
«Μια καλή στιγμή να είσαι πλούσιος», χαρακτηρίζει με χιούμορ το δημοσίευμα. Η Wall Street, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, συνέχισε να ανθεί, κυρίως χάρη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα που διοχέτευε σε μηνιαία βάση δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα κρατούσε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν.
Αυτή η χαλαρή νομισματική πολιτική σχεδιάστηκε με στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας, μετά το φρένο που έβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία το 2020. Η προσπάθεια αναθέρμανσης οδήγησε σε εκτόξευση των μετοχών στη διάρκεια του 2020 και του 2021, όμως η ώθηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα αφαιρεθεί από την εξίσωση στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο που σχεδόν άγγιξε το 27% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Dow και τον Nasdaq κινήθηκαν στο 19% και στο 21% αντίστοιχα.
Η αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως των κρυπτονομισμάτων και των ακινήτων επίσης εκτοξεύθηκε, αυξάνοντας περαιτέρω την αξία της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική αξία της περιουσίας των 500 ανθρώπων που έχει συμπεριλάβει στον δείκτη δισεκατομμυριούχων, πλέον ξεπερνά τα $8,4 τρισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό ξεπερνά το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν όλων των χωρών του πλανήτη πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όλες οι προτάσεις αμερικανών νομοθετών για επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους έγιναν, όπως ήταν αναμενόμενο, αντικείμενο επιθέσεων και χλευασμού από πρόσωπα όπως ο Musk. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει από ελάχιστους έως καθόλου φόρους εισοδήματος και η αυτοκινητοβιομηχανία του οποίου, η αξία της οποίας αξιολογείται στο τρισεκατομμύριο δολάρια, έχει εν μέρει οικοδομηθεί χάρη στην κυβερνητική οικονομική υποστήριξη, αντιτίθεται ανοιχτά και ένθερμα σε κάθε είδους φορολόγηση εις βάρος των πλουσιότερων με στόχο την οικοδόμηση ενός κοινωνικού διχτυού ασφαλείας για τους Αμερικανούς.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 70%, ξεπερνώντας τα $5 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση των Αμερικανών για τη Φορολογική Δικαιοσύνη και του Προγράμματος για την Ανισότητα του Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτικής, που ανέλυσαν δεδομένα του Forbes.