Τα χειροπιαστά στοιχεία ήταν ανέκαθεν το μείζον ζήτημα των Αρχών προκειμένου να «δέσουν» τους πρωταγωνιστές της ελληνικής Μαφίας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι εκτελέσεις και τα συμβόλαια θανάτου στον κύκλο του υποκόσμου αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των Αρχών. Το ποσοστό εξιχνιάσεων των 25 και πλέον δολοφονιών είναι τραγικό, την ώρα που οι… συμβατικές ανθρωποκτονίες εξιχνιάζονται σε ποσοστό άνω του 85%.

Η σύλληψη των αδελφών Λ. φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία τα οποία απειλούν να αλλάξουν αυτή τη θλιβερή στατιστική. Άλλωστε, μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν ονόματα τα οποία συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τουλάχιστον έξι δολοφονίες και μία απόπειρα. Βεβαίως οι συνδέσεις αυτές αποτελούν αποκύημα των πληροφοριακών στοιχείων και όχι χειροπιαστών αποδείξεων. Το intronews.gr παρουσιάζει μία προς μία τις περιπτώσεις που χτύπησαν «καμπανάκι» στις μνήμες των έμπειρων αξιωματικών του Ανθρωποκτονιών και της Δίωξης Εκβιαστών.

  • Η δολοφονία που συνδέεται περισσότερο απ’ όλες με την υπόθεση Καραϊβάζ, είναι αυτή του Χάρη Κοντογιώργη, του 44χρονου πυγμάχου, ο οποίος έπεσε νεκρός στο Γαλάτσι τον Δεκέμβριο του 2021. Η περίπτωση αυτή συνδέεται μέσω δύο προειδοποιητικών μηνυμάτων. Το ένα έφτασε στον «Dirty Harry», δηλαδή στο ίδιο το θύμα, το οποίο ονομάτιζε τέσσερα από τα πέντε άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία σχετικά με την υπόθεση Καραϊβάζ. «Σε θέλουν νεκρό» ήταν σε -γενικές γραμμές- το προειδοποιητικό μήνυμα και η αιτιολόγηση είχε να κάνει με την προ μηνών (από εκείνη την εποχή) δολοφονία του Μιχάλη Καπίρη, στενού συνεργάτη του Κοντογιώργη. Το δεύτερο μήνυμα έφτασε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών και το περιεχόμενο ήταν παρόμοιο.
Σε αυτό το σημείο στο Γαλάτσι εκτέσεσαν τον Χάρη Κοντογιώργη
  • Η δεύτερη δολοφονία που συνδέεται έμμεσα με την υπόθεση Καραϊβάζ είναι του Μιχάλη Καπίρη. Ο «θείος» του Χάρη Κοντογιώργη, ο οποίος έκανε «κουμάντο» σε Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια, είχε δολοφονηθεί τον Μάιο του 2021, μπροστά από πολύ γνωστή καντίνα της Μεταμόρφωσης. Η σύνδεση με τη δολοφονία Καραϊβάζ δεν είναι σαφής, ωστόσο, μετά τη σύλληψη των δύο αδελφών Λ. προέκυψαν περισσότερες ενδείξεις για το πλαίσιο μέσα στο οποίο τελέστηκε η εκτέλεση του 58χρονου βετεράνου πυγμάχου της ΑΕΚ με το προσωνύμιο «Κεφάλας». Αμυδρή σχέση από παλαιότερες υποθέσεις διαφαίνεται όμως και με έναν από τους πέντε συνολικά αναφερόμενους στη δικογραφία Καραϊβάζ. Ο λόγος για τον 54χρονο βαρυποινίτη με το προσωνύμιο «Θαμνάκιας», ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για σωρεία σκληρών και έκνομων πράξεων.
Η καντίνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Καπίρης
  • Άμεση σχέση όμως προκύπτει και με την περίπτωση της δολοφονίας του Γιώργου Μήτσου, του 38χρονου επιχειρηματία που εκτελέστηκε με πάνω από τριάντα σφαίρες, τον Ιούνιο του 2022 έξω από βενζινάδικο που διατηρούσε στον Γέρακα. Από τις ενδείξεις που έχουν καταγραφεί στο διαβιβαστικό του Ανθρωποκτονιών, διαπιστώνεται πως ο 40χρονος συλληφθείς και προφυλακισθείς Γ.Λ. είχε στενή φιλική σχέση με τον Μήτσου. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως είχε αναλάβει και τη φρούρηση του επιχειρηματία, ενώ είχε μεσολαβήσει προκειμένου ο επιχειρηματίας να αποδεσμεύσει την αστυνομική συνοδεία που προϋπήρχε. Βεβαίως, υπάρχει η ιστορία της περιβόητης Ferrari, η οποία αποδίδεται στον Μήτσου και μετά θάνατον στον 40χρονο Γ.Λ., χωρίς να καθίσταται σαφές υπό ποιο καθεστώς πέρασε στην κατοχή του. Ο Μήτσου όμως, ο οποίος είχε συγγένεια εξ αγχιστείας με γνωστό δημοσιογράφο, φέρεται να είχε επαφές με επίορκους αστυνομικούς, υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ακόμη και με μέλη της ΕΥΠ, ενώ φέρεται να επενέβαινε στις κρίσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Από αυτή τη δραστηριότητα διαφαίνεται αμυδρή σύνδεση με ακόμη μία δολοφονία.
Έξω από το βενζινάδικο στον Γέρακα έπεσε νεκρός ο Γιώργος Μήτσου
  • Στο γαϊτανάκι έρχεται να εμπλακεί η υπόθεση της δολοφονίας του Κώστα Ασημακόπουλου. Ο 38χρονος, που είχε το προσωνύμιο «Μαύρος» ή «Γύφτος», έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη τον Δεκέμβριο του 2020. Φερόταν ως υπαρχηγός του περίφημου «Θαμνάκια» στα «κουμάντα» των νοτίων προαστίων και λέγεται πως είναι εκείνος που επικοινώνησε με το φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας Καραϊβάζ προκειμένου να «δώσει» τον αείμνηστο δημοσιογράφο. Μάλιστα, η επίμαχη συνομιλία διαβάστηκε σε παλαιότερη δίκη που αφορά μέλη της ελληνικής Μαφίας. Στη συγκεκριμένη συνομιλία, η οποία καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2015, ο ένας εκ των δύο φέρεται να είναι ο Κώστας Ασημακόπουλος, ο οποίος μαρτυρά εμπλοκή του Καραϊβάζ σε συνεργό του. Εκεί, ο 38χρονος κατηγορεί τον Καραϊβάζ πως έχει δώσει στοιχεία στην αστυνομία, με σκοπό να ερευνήσει την οργάνωσή τους. Την πληροφορία φέρεται να την έχει λάβει από «βαθύ λαρύγγι» της ΕΛ.ΑΣ., από επίορκο αστυνομικό, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υπόθεση εκβιασμών και προστασίας παράνομων καζίνων, χαρτοπαικτικών λεσχών, studios και strip clubs.
Οι έρευνες από το σημείο στο οποίο έπεσε νεκρός ο Κώστας Ασημακόπουλος στην Ηλιούπολη

Οι «επαφές» του γνωστού δημοσιογράφου που έπεσαν νεκροί

Δύο άνθρωποι, δύο δολοφονίες έχουν έμμεση σχέση με την περίπτωση του θανάτου του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο λόγος για τους Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη.

  • Ο πρώτος, ο λεγόμενος «τραπεζίτης» της μαφίας, ήταν άνθρωπος, ο οποίος είχε καταχωριστεί στη «λίστα των φίλων» του Γιώργου Καραϊβάζ. Με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε αναφερθεί στον Μάλαμα, λίγο μετά το θάνατο του δεύτερου, τον Νοέμβριο του 2019 στο Χαϊδάρι. Ο 50χρονος Μάλαμας λέγεται πως προστατευόταν από την ίδια την αστυνομία, έχοντας μπει στη διαδικασία να περάσει στην αντίπερα όχθη, από το σκοτάδι του υποκόσμου, δηλαδή, στο φως της νομιμότητας. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια της ζωής του Μάλαμα, ο Καραϊβάζ είχε τακτικές επαφές μαζί του, ενώ σε αυτόν απέδωσε το γεγονός πως έμαθε πολλές αλήθειες που βρίσκονται κάτω από το πέπλο νομιμοφάνειας για διεφθαρμένους αστυνομικούς και όχι μόνο.
Το σημείο της δολοφονίας του Δημήτρη Μάλαμα στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι
  • Η δεύτερη επαφή ή φίλος του Καραϊβάζ, ο οποίος έπεσε νεκρός έπειτα από δολοφονική επίθεση, ήταν ο Δημήτρης Καπετανάκης. Ο «Καπές» ή «Σατανάς» ή «Σαγόνιας» είχε «στολιστεί» με εύφημα σχόλια από τον Καραϊβάζ, ως προς την ντομπροσύνη του και τις ξεκάθαρες σχέσεις που είχαν χτίσει μεταξύ τους. «Σχέσεις ειλικρίνειας», όπως τις χαρακτήριζε ο ίδιος ο Γιώργος Καραϊβάζ, «πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ό,τι με επιφανείς αξιωματικούς» συμπλήρωνε με νόημα τότε ο αδικοχαμένος δημοσιογράφος. Ο «Καπές» δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στα Βριλήσσια.
Οι Αρχές έχουν στήσει περίμετρο γύρω από το σημείο εκτέλεσης του Δημήτρη Καπετανάκη στα Βριλήσσια

Η απόπειρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουλίου του 2020. Ένας άνδρας περίπου στα 50 νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ασκληπιείο της Βούλας. Είχε δεχτεί πυροβολισμούς στην κοιλιακή χώρα και στο χέρι, όταν άγνωστοι αναβάτες μηχανής πλησίασαν και έριξαν βροχή από σφαίρες. Σχεδόν 20 κάλυκες συνέλεξαν οι Αρχές στη λεωφόρο Ευελπίδων, έξω από τον φούρνο «Ηπειρώτισσα». Το ΕΚΑΒ ενημέρωσε την Αστυνομία καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν πως οι τραυματισμοί προέρχονται από πυροβόλα όπλα. Οι Αρχές γρήγορα αναγνώρισαν το θύμα, το οποίο κατάφερε να επιζήσει.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν από την πρώτη στιγμή μετά τη σύλληψη των αδελφών Λ. πως εντός του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ. προς την εισαγγελία, υπήρχαν τα ονόματα τριών ποινικών. Ο ένας εξ αυτών είναι πολύ σημαντικό «κεφάλι» στον υπόκοσμο με πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραστηριότητες της Μαφίας στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη.

Ο συγκεκριμένος μάλιστα λίγο μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για άλλη υπόθεση που αφορά εκβιασμούς. Δεν είναι πάντως διόλου τυχαίο πως ο Καραϊβάζ στο παρελθόν είχε γράψει με το «Ν» και με το «Σ» σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη δράση του επικίνδυνου ποινικού.

Μάλιστα οι Αρχές τόνιζαν τότε πως η έρευνα του αστυνομικού συντάκτη ήταν καθοριστική για να σχηματιστούν δικογραφίες και ν’ ασκηθούν διώξεις. Πρόκειται για πρόσωπο ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό «παίκτη» στην εποχή των μεγάλων νονών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μέχρι και πρόσφατα. Στην πιάτσα έχει διάφορα προσωνύμια, καθώς φέρεται ν’ αποκαλείται «Τρελός», «Μεγάλος» ή «Θαμνάκιας» (λόγω της συνήθειάς του να κρύβεται σε φυλλωσιές πριν προβεί σε δολοφονικές επιθέσεις). Είναι το ίδιο πρόσωπο που δέχτηκε την επίθεση σε εκείνο τον φούρνο στη Βούλα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αποτελεί τον εντολέα για την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο ίδιος, μέσα από τη φυλακή υποστήριξε πρόσφατα: «Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την υπόθεση», αναφερόμενος στη δολοφονία Καραϊβάζ…

Photo credits: Evrokinissi