Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα ζοφερό μέλλον. Για όλο τον κόσμο. Πρωτίστως, βέβαια, για τους ίδιους Ουκρανούς που από τη μία μέρα στην άλλη έχασαν τα πάντα. Συνέπειες όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν (ήδη έχει ξεκινήσει αυτό) και οι Ρώσοι, οι οποίοι εξαιτίας της απόφασης Putin για εισβολή, θα πληρώσουν τα «σπασμένα» και θα αναμετρηθούν με τις κυρώσεις της Δύσης.
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερες εταιρίες κουνάνε μαντήλι στη Ρωσία και αποχωρούν. Apple, Ford, Disney, BP, Shell και πολλές ακόμη έχουν ανακοινώσει το τέλος λειτουργίας τους στη χώρα. Η Ρωσία προσπαθεί να σταματήσει την έξοδο, με νέα capital controls που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Στο μεταξύ χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Αυστραλία. Ακολουθεί, λοιπόν, μία λίστα με τις τελευταίες μεγάλες εταιρίες που αποχώρησαν μέχρι νεωτέρας:
Αυτοκινητοβιομηχανίες
Η Ford γνωστοποίησε πως αναστέλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει μερίδιο 50% στη Ford Sollers, που απασχολεί τουλάχιστον 4.000 άτομα και μοιράζεται με τη ρωσική εταιρεία Sollers. Η Ford δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στην Ουκρανία», αλλά δεν έφτασε στο σημείο να σταματήσει τις δραστηριότητες της στις τρεις ρωσικές πόλεις, όπου η εταιρεία έχει εργοστάσια, δηλαδή σε Αγία Πετρούπολη, Elabuga και Naberezhnye.
Η General Motors ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταματά όλες τις εξαγωγές στη χώρα «μέχρι νεωτέρας». Η εταιρεία δεν έχει σημαντική παρουσία εκεί, αφού πουλά μόνο 3.000 οχήματα ετησίως, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
Με τη σειρά της, η Toyota θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στη Ρωσία ή να τα εισάγει στη χώρα μέχρι νεωτέρας. «Όπως σε όλο τον κόσμο, η Toyota παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία για τον λαό της χώρας και ελπίζει σε μια ασφαλή επιστροφή στην ειρήνη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της .
Η Volkswagen σταματά την παραγωγή οχημάτων στη Ρωσία και αναστέλλει τις εξαγωγές στη ρωσική αγορά. Η απόφαση ισχύει για τις ρωσικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Kaluga και στο Nizhny Novgorod. Τέλος, η Nissan ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή θα σταματήσει σύντομα στο εργοστάσιό μας στην Αγία Πετρούπολη».
Αεροπορική βιομηχανία
Η Boeing ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών. Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών σταμάτησε τις «υπηρεσίες ανταλλακτικών, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες» και επιπλέον «ανέστειλε μεγάλες πτήσεις στη Μόσχα και έκλεισε προσωρινά το γραφείο στο Κίεβο».
Η Airbus ακολούθησε με παρόμοια κίνηση. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι «έχει αναστείλει τις υπηρεσίες υποστήριξης προς τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών στη χώρα».
Τεχνολογία
Η Apple σταμάτησε να πουλά τα προϊόντα της στη Ρωσία. Ο τεχνολογικός γίγαντας ανέφερε σε ανακοίνωσή ότι «ανησυχεί βαθιά» για τη ρωσική εισβολή. Περιόρισε την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το Apple Pay, εντός της Ρωσίας και τη διαθεσιμότητα των ρωσικών κρατικών εφαρμογών μέσων ενημέρωσης, εκτός της χώρας.
Η Meta του Facebook μπλόκαρε την πρόσβαση στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Sputnik και RT. Η κίνηση αυτή ήρθε αφότου η εταιρεία έλαβε «αιτήματα από ορισμένες κυβερνήσεις και την Ε.Ε. να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης», έγραψε σε tweet ο Nick Clegg, αντιπρόεδρος της Meta. Η Meta είπε επίσης ότι έχει εφαρμόσει περιορισμού με βάση αλγορίθμους στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που θα εμποδίζουν αναρτήσεις να εμφανιστούν στις αρχικές των χρηστών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Twitter, που ανακοίνωσε «μείωση της ορατότητας και της ενίσχυσης» του περιεχομένου των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Το Netflix, εξίσου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την υπηρεσία ροής στη Ρωσία. «Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την υπηρεσία μας στη Ρωσία», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του Netflix. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες, ωστόσο. Προηγουμένως, η εταιρεία δήλωσε ότι αρνείται να μεταδώσει ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, κάτι που η πλατφόρμα θα έπρεπε να κάνει από αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δεν έχουμε σχέδια να προσθέσουμε αυτά τα κανάλια στην υπηρεσία μας», είπε η εταιρεία στο CNN Business.
Το Spotify είπε ότι έκλεισε το γραφείο του στη Ρωσία «επ’ αόριστον» και περιόρισε τις εκπομπές «που ανήκουν και λειτουργούν από ΜΜΕ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος». «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και λυπημένοι από την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Η πρώτη μας προτεραιότητα την περασμένη εβδομάδα ήταν η ασφάλεια των εργαζομένων μας και η διασφάλιση ότι το Spotify θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντική πηγή παγκόσμιων ειδήσεων, σε μια εποχή που η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, απέκλεισε τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εντός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του RT. Η πλατφόρμα είπε επίσης ότι θα «περιορίσει σημαντικά τις συστάσεις σε αυτά τα κανάλια». Η Google και το YouTube δήλωσαν επίσης ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα από το περιεχόμενό τους.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, δήλωσε σε tweet ότι η εταιρεία του αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η Intel σταμάτησε όλες τις αποστολές στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε η εταιρεία, ενώ και η Microsoft ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις νέες πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών της στη χώρα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά την ουκρανική κυβερνοασφάλεια.
Η διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε ότι η εταιρεία ανέστειλε κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία. «Στην Ουκρανία, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές μας ομάδες και συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια που περιλαμβάνει μετεγκατάσταση και οικονομική υποστήριξη», είπε η Krishna.
Το τμήμα cloud της Amazon, το Amazon Web Services, δήλωσε ότι θα σταματήσει τις νέες εγγραφές για την υπηρεσία στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η εταιρεία έχει ήδη μια «μακροχρόνια πολιτική μη συναλλαγών με τη ρωσική κυβέρνηση» και δεν διαθέτει κέντρα δεδομένων, υποδομές ή γραφεία στη Ρωσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της.
Ενέργεια
Η BP εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2 στην οποία έχει ποσοστό 27,5%, και το οποίο ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση της Gazprom.
Και η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Equinor, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία. «Είμαστε όλοι βαθιά προβληματισμένοι από την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία πρόκειται για μια τρομερή οπισθοδρόμηση για τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Anders Opedal.
Η Exxon δεσμεύτηκε να αφήσει το τελευταίο της έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και να μην επενδύσει σε νέες δραστηριότητες στη χώρα. Το εγχείρημα Sakhalin-1 είναι «μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις στη Ρωσία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του έργου.
Η General Electric ανέστειλε τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, με εξαίρεση την «παροχή βασικού ιατρικού εξοπλισμού και την υποστήριξη υφιστάμενων υπηρεσιών ενέργειας».
Η TotalEnergies καταδίκασε επίσης τις ενέργειες της Ρωσίας και είπε ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη χώρα. Ο γαλλικός κολοσσός πετρελαίου δραστηριοποιείται στη Ρωσία για 25 χρόνια και πρόσφατα βοήθησε στην έναρξη ενός μεγάλου έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Σιβηρίας.
ΜΜΕ & ψυχαγωγία
Το DirecTV διακόπτει τους δεσμούς του με το RT, το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία τηλεοπτικό δίκτυο που είναι διαβόητο για την προώθηση της ατζέντας του Ρώσου Προέδρου. Ένας εκπρόσωπος είπε στο CNN Business ότι ήδη εξετάζει αν θα ανανεωθεί η συμφωνία μεταφοράς του πρακτορείου, η οποία λήγει φέτος. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε την απόφασή της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Η Disney αναστέλλει επίσης την κυκλοφορία των ταινιών της στη Ρωσία, επικαλούμενη «την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία». Ο γίγαντας της ψυχαγωγίας είχε πολλές ταινίες που θα κυκλοφορούσαν στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, όπως το Doctor Strange in the Multiverse of Madness της Marvel, στις 5 Μαΐου, και το Lightyear της Pixar στις 16 Ιουνίου. «Θα λάβουμε μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις με βάση την εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Disney.
Η WarnerMedia ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διακόψει την κυκλοφορία της ταινίας «The Batman» στη Ρωσία. Η ταινία αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές της χρονιάς και κυκλοφορεί στις περισσότερες χώρες από τη Warner Bros., η οποία, όπως και το CNN, είναι μονάδα της WarnerMedia. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η απόφαση ελήφθη «υπό τη σκιά της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία» και ότι η εταιρεία ελπίζει «σε μια ταχεία και ειρηνική επίλυση αυτής της τραγωδίας».
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ουκρανία: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη – Αναφορές για νεκρούς