Αρκετοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες αποδίδουν τις δύο πρόσφατες διαρροές του ρωσικού αγωγού Nord Stream σε σαμποτάζ.

Καθώς μία τέτοια δήλωση είναι πολύ σοβαρή, δεσμεύονται ότι θα ερευνήσουν διεξοδικά την συγκεκριμένη υπόθεση και θα έχουν σύντομα κέραιες απαντήσεις.

Οι Σουηδικές Αρχές είναι εκείνες που έσφυραν τον συναγερμό την Τρίτη για διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι απλώνονται κάτω από την Βαλτική θάλασσα πλησίον της Σουηδίας και της Δανίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν υπό κατασκευή όταν ανακαλύφθηκαν οι διαρροές αλλά ούτε και σε λειτουργία.

Οι δύο αγωγοί είναι πολύ σημαντικά «χαρτιά» στον ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία.

Οι πρώτοι που βγήκαν να κάνουν εκτιμήσεις μετά την ανακάλυψη των διαρροών είναι κάποιοι σεισμολόγοι, ώστε να δουν εάν υπήρξαν υποβρύχιες αναταράξεις που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει εκρήξεις.

Δεν έχει διευκρινιστεί τελικά εάν πρόκειται για διαρροές από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινη παρέμβαση.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ότι αποδίδει τις διαρροές σε «επιτηδευμένη πράξη» αλλά δεν την θεώρησε «επίθεση προς την Σουηδία».

Μαζί της συμφώνησαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Δανός Πρωθυπουργός Mette Frederiksen, ο οποίος είδε στις διαρροές «εσκεμμένες βλάβες», ενώ ο Δανός Υπουργός Ενέργειας Jannik Jørgensen αναφέρθηκε σε πιθανές «εκρήξεις».

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland είπε ότι οι ενδείξεις κάνουν λόγο για σαμποτάζ.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε χαρακτηριστικά ότι έχει μιλήσει με τους Δανούς ηγέτες για το «σαμποτάζ».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει σταματήσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 από τον Αύγουστο, καθώς κατηγορεί την Δύση για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, καθώς ήταν να ξεκινήσει η λειτουργία του λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.