Το ένα τραγικό νέο διαδέχεται το άλλο, όσον αφορά το Αφγανιστάν. Γυναίκες θα ξυλοκοπούνται ή ακόμα θα εκτελούνται αν δεν υπακούουν στους κανόνες που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν. Ήδη μια Αφγανή γυναίκα σκοτώθηκε σε μια επαρχιακή επαρχία επειδή δεν φορούσε μπούρκα σε δημόσιο χώρο, κάτι που τρομοκρατεί όσες παραμείνουν. Ποιο θα είναι το μέλλον τους στη χώρα;

Το Fox News αναφέρει ότι το θύμα βρέθηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος αφού οι Ταλιμπάν της επιτέθηκαν βάναυσα επειδή δεν κάλυψε το πρόσωπο της. Στην φρικιαστική φωτογραφία, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φαίνεται η γυναίκα πεσμένη στο έδαφος καθώς αγαπημένα πρόσωπα σκύβουν γύρω της. Μια άλλη γυναίκα φαίνεται να αγγίζει το πρόσωπο του θύματος με φροντίδα καθώς αιμορραγεί.

Να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα φέρουν σύγχρονη προσέγγιση στη νέα κυβέρνηση και ότι θέλουν να περάσει «ειρηνικά» η χώρα στα χέρια τους. Παράλληλα, είχαν αναφέρει ότι θα σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών, κάτι που διαψεύδουν με τις πράξεις τους συνεχώς.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εξήγησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα θα προστατεύονται και θα ενθαρρύνονται. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι θα πρέπει ακόμα να τηρούν το νόμο της Σαρία. Ο Μουτζαχίντ εξήγησε πώς ο κύριος στόχος τους μετά την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν είναι η «ασφάλεια και η ειρήνη».

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει εκδίκηση για τους πολίτες που βοήθησαν τις συμμαχικές δυνάμεις να διώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία και κάλεσε επίσης τις γυναίκες να παραμείνουν στις δουλειές τους καθώς και να πάνε σχολείο. Ωστόσο, η γυναίκα που βγήκε έξω χωρίς μπούρκα στο Taloqan, επαρχία Takhar, δείχνει πώς το μήνυμα των Ταλιμπάν μπορεί να μείνει στα λόγια.

νεκρή Αφγανιστάν

Σε κάθε άλλη περίπτωση η φωτογραφία δε θα έμπαινε. Σκεφτήκαμε όμως αρκετά και αποφασίσαμε να τη βάλουμε για να βλέπουν όλοι τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν. Εννοείται πως δεν αποσκοπεί σε καμία αναζήτηση για clicks και views.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βασιλείας της ομάδας μεταξύ 1996 και 2001, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και τους απαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό να βγαίνουν έξω χωρίς καλύμματα σώματος και άνδρες για συνοδούς. Ένας Αφγανός πολιτικός και δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ιστορίες από άλλες περιοχές που αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν πήγαιναν «πόρτα-πόρτα» για να βρουν «σκλάβες του σεξ» για γάμο.

Μάνες πετούν τα μωρά τους από συρματοπλέγματα

Μητέρες πετούν τα μωρά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε Βρετανούς και Αμερικάνους στρατιώτες, ενώ οι Ταλιμπάν τις χτυπούν. Ακόμα, σκίζουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και ελέγχουν κινητά, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με Δυτικές χώρες.

«Οι μητέρες ήταν σε απόγνωση. Τις έδερναν οι Ταλιμπάν. Φώναζαν ”σώστε το μωρό μου” και πετούσαν τα παιδιά τους προς το μέρος μας… Κάποια έπεσαν πάνω στα συρματοπλέγματα. Ήταν τρομερό αυτό που συνέβη. Στο τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ούτε ένας ανάμεσά μας που να μην κλαίει», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» αξιωματικός των Βρετανών αλεξιπτωτιστών που έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Οι φρικτές εικόνες έρχονται από τον στρατιωτικό τομέα του αεροδρομίου της Καμπούλ, μεταφέρονται αεροπορικώς από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κι άλλες ξένες κυβερνήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που μένουν πίσω, καθώς στον δρόμο οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου, και ξυλοκοπούν όσους πάνε να διαφύγουν. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί στρατιώτες εκτόξευαν βομβίδες κρότου-λάμψης και έριχναν πυρά στον αέρα για να απωθήσουν το τρομοκρατημένο πλήθος, καθώς συνεχίζεται η χαοτική έξοδος της Δύσης από το Αφγανιστάν.

Δώδεκα νεκροί στο αεροδρόμιο

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στο αεροδρόμιο και τη γύρω περιοχή από την Κυριακή, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, είτε από πυρά είτε επειδή ποδοπατήθηκαν. «Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν», επανέλαβε εκπρόσωπός τους σήμερα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, επέμεινε ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν σε υπηκόους δυτικών χωρών να περάσουν από τον κλοιό τους γύρω από το αεροδρόμιο, μετά τις πληροφορίες ότι κάτοχοι βρετανικών και γερμανικών διαβατηρίων δεν κατάφεραν να περάσουν, με αποτέλεσμα να αναχωρούν μισοάδεια ορισμένα αεροσκάφη.