Η πρώτη καραντίνα που έλαβε χώρα μετά την κήρυξη της νόσου Covid-19 ως πανδημία ήταν για όλους μία εποχή γεμάτη ανησυχία, φόβο, βαρεμάρα. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι για κάποιους έφερε οικονομική καταστροφή, όπως μικρο-καταστηματάρχες ή εργαζόμενους σε χώρους όπως της εστίασης ή του θεάματος, σε μερικούς έφερε τεράστια κέρδη.

Συγκεκριμένα, πολλοί πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών με καθαρή περιουσία μεταξύ 1 εκατομμυρίου και 5 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 8% το 2021 σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή η περιουσία επιχειρηματιών με αξία 25 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω αυξήθηκε κατά 18%.

Παράλληλα, εκτοξεύτηκαν οι νοικιάσεις των yachts. Παρά το κενό στην αγορά που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι ολιγάρχες, η άνοδος του πλούτου στους Αμερικανούς τους έδωσε την δυνατότητα να νοικιάσουν και εκείνοι ένα υπερπολυτελές σκάφος για τις διακοπές τους. Έτσι, οι ΗΠΑ αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αγορές αυτή τη στιγμή για ενοικιάσεις yachts.

Η εταιρεία Fraser Yachts, διοργάνωσε συνολικά 500 ιδιωτικά ταξίδια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης, Μαρκ Ντάνκαν. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 32% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών με καθαρή περιουσία μεταξύ 1 εκατομμυρίου και 5 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 8% το 2021 σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ η περιουσία επιχειρηματιών με αξία 25 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω αυξήθηκε κατά 18%, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Spectrem Group. «Οι πελάτες μας είναι άτομα υψηλής καθαρής αξίας, που διαχειρίζονται τράπεζες και hedge funds», δήλωσε η Fischer-Rosenthal.

Υπάρχουν περίπου 3.100 ιδιωτικά γιοτ διαθέσιμα για ναύλωση παγκοσμίως σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αλλά ο συνολικός αριθμός των σούπερ γιοτ μειώθηκε καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία αφαίρεσαν ορισμένα από την αγορά. Ένα από αυτά, το 72 μέτρων Axioma το οποίο ανήκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, κατασχέθηκε πριν από μερικούς μήνες.