Οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας συνεχίζουν να είναι τεταμένες, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, να λέει πως υπάρχουν δύο δρόμοι, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Όπως γράφει το CNN, o Blinken είπε πως θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος στις διπλωματικές συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ρώσων αξιωματούχων, αλλά πρέπει να είναι αμφίδρομες.

Εν όψει των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη, ο αξιωματούχος της διακυβέρνησης Biden επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη θέσπιση ορίων στον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή, ούτε και την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Βιέννη.

Πολλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, είπαν πως κατά την άποψή τους, το γεγονός ότι η Ρωσία συμφώνησε τελικά να συναντηθεί αποτελεί μια μεγάλη παραχώρηση και ένα σημάδι ότι η διπλωματία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

Μόλις τον περασμένο μήνα η Μόσχα δημοσίευσε δύο προσχέδια συμφωνιών που περιγράφουν τα αιτήματά της για αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν την ανατροπή των αναπτύξεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης προστατεύονται λιγότερο από τη συμμαχία.

https://www.intronews.gr/kazakstan-perissoteres-apo-5-000-oi-syllipseis/news/

Τι ελπίζουν λοιπόν οι Ρώσοι;

Πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να είναι «σκόπιμα γελοίες για να αναγκαστούν να υποχωρήσουν, όπως η αποδοχή νέων μελών του ΝΑΤΟ, ή θα μπορούσαν απλώς να είναι «μια τακτική που επιτρέπει σε Ρώσους αξιωματούχους να πουν ότι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν, αλλά δεν οδήγησε σε κάποιο αποτέλεσμα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση στους πολίτες τους».

Ποιο είναι το νόημα της συνάντησης;

Σύμφωνα με αξιωματούχους και παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, «η Τετάρτη είναι μια ευκαιρία για μια συμμαχία που θα καταστήσει μια σταθερή και ενιαία θέση: Εάν η Ρωσία κλιμακώσει τις εντάσεις, θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2014».

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN δεν δήλωσαν πρόθυμοι να αποκαλύψουν ποια είναι αυτά τα εργαλεία, μιας και «η αναφορά τους θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία να προετοιμαστεί», ωστόσο έκαναν γνωστό πως πρόκειται για ένα μείγμα σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Προκειμένου να γίνουν οι νέες κυρώσεις πιο αποτελεσματικές, σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες τιμωρίας της Ρωσίας, η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη να τα δώσει όλα. Στο παρελθόν, έχει αποφύγει να στοχεύσει το ρωσικό δημόσιο χρέος και το εμπόριο ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Richard Connolly, συνεργάτη στο Royal United Services Institute, «η αύξηση του κόστους επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις ρωσικές εταιρείες, είτε με περιορισμό της πρόσβασης σε κεφάλαια είτε με περιορισμούς στην πρόσβαση σε τεχνολογίες», θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε όσους συναλλάσσονται με τη Ρωσία» σε πράγματα όπως η ενέργεια, τα όπλα και τα στρατηγικά αγαθά θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια επίπεδα ζημιάς.

Η Δύση ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με αρκετά στρατηγικά πλεονεκτήματα έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Putin δεν έχει παραμείνει στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια χωρίς λόγο.vΕάν η Δύση θέλει να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τη θέση της ως αυτή την κρίσιμη στιγμή και να μειώσει τον Putin, η ενότητά της πρέπει να είναι αδιάσπαστη. Μια επανάληψη των λαθών του 2014 θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ακόμη πιο επικίνδυνη εκδοχή του Ρώσου ηγέτη, εάν καταφέρει να κοιτάξει κατάματα την πιο ισχυρή συμμαχία στη γη.