Αν και είναι μία «ΜΚΟ» ή για την ακρίβεια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε από την κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (αδελφή του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), με πλούσιο κοινωνικό έργο και με όραμα στην καταπολέμηση της φτώχειας, εξελίσσεται τα τελευταια χρόνια σε μία οργάνωση, που επεκτείνεται και στο επιχειρείν ενώ εσχάτως και στη χορήγηση δανείων.
Η αναφορά είναι για την ActionAid Hellas, η οποία ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια και η οποία το 2014 – σε συνεργασία με τη γαλλική MKO, Adie France – δημιούργησαν άλλη μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Κίνηση Οικονομικής Πρωτοβουλίας» ή Action Finance Initiative (AFI).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το businessnews.gr, η AFI λειτουργεί από τότε ως μεσάζων μεταξύ τραπεζών (π.χ. έχει συνεργασία με τη Eurobank) και πολύ μικρών επιχειρήσεων ή ελεύθερων επαγγελματιών, παρέχοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση με τη μορφή μικροπιστώσεων. Παράλληλα, βοηθάει νεοσύστατες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη. Να σημειωθεί ότι δεν παρέχει δάνεια, αλλά παρέχει συμβουλές και πρόσβαση σε δάνεια. Η AFI έχει ένα ιστορικό δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει και έχει βοηθήσει στη σύνταξη πάνω από 350 επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζών (κυρίως Eurobank και Παγκρήτια).

Το 2019 η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της AFI και έδωσε τη θέση της στον κ. Θεόδωρο Πετρουλά. Πλέον, η δραστηριότητα γίνεται κερδοσκοπική με βασικό αντικείμενο την παροχή μικροπιστώσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επικεφαλής αυτής της δραστηριότητας είναι ο σημερινός πρόεδρος της AFI, Θεόδωρος Πετρουλάς, ο οποίος μαζί με την ActionAid και τη γαλλική «ΜΚΟ», Association Pour Le Droit a l’ initiative (ADIE) συνέστησαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες (αρχές Απριλίου 2023) μια νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ActionFinance Initiative Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων Α.Ε. με τον διακριτικό τίτλο Afi Microfinance A.E. Ο τίτλος μοιάζει σχεδόν με αυτόν της αστικής μη κερδοσκοπικής επιχείρισης.

Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα σε άρθρο του ο κ. Πετρουλάς, η Ελλάδα χρειάζεται τα ιδρύματα μικροπιστώσεων γιατί αφενός η οικονομία της αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις και αφετέρου εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Ο βασικός μέτοχος

Στο νεοσύστατο εταιρικό σχήμα, το οποίο έχει αρχικό κεφάλαιο 310.000 ευρώ, πλειοψηφών μέτοχος με 80,6% είναι ο Θ. Πετρουλάς και ακολουθεί με συμμετοχή 16,12% η ActionAid. Το υπόλοιπο 3,2% κατέχει η γαλλική Association Pour Le Droit a l’ initiative , την οποία εκπροσωπεί η κυρία Αναστασία Χαλκίδου (συμμετέχει στη μη αστική κερδοσκοπική AFI και είναι επικεφαλής της εταιρείας παροχής φοροτεχνικών υπηρεσιών Qualcom Business & ITE Solutions)). Η συγκεκριμένη πλέον δραστηριότητα, δηλαδή η παροχή μικροπιστώσεων και η ταυτόχρονη παροχή συμβουλών έχουν θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα με το νόμο 4701/2020, που θέτει κάποιους γενικούς κανόνες για τη σύσταση (π.χ. ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ) και τη λειτουργία των εταιρειών (παροχή δανείων μέχρι 25.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία).

Στο πλαίσο αυτό διάφοροι επιχειρηματίες και ιδρύματα συστήνουν εταιρείες. Πρόσφατα ιδρύθηκε άλλη μία εταιρεία για να δραστηριοποιηεί στο χώρο των μικροπιστώσεων η «MICROSMART», για την οποία είχε γράψει το BusinessNews.gr και η οποία έλαβε προσφάτως άδεια από την Τράπεζα της Ελλλάδος (η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η εποπτική αρχή που αδειοδοτεί και εποπτεύει τις συγκεκριμένες εταιρείες).

Αδειοδοτημένα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων

Μέχρι στιγμής οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος, εταιρείες μικροπιστώσεων βάσει του νόμου 4701/202 είναι δύο:

  1. ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ MICROFINANCE SOLUTIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με μοναδικό μέτοχο το ΤΜΕΔΕ.
  2. ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (MICROSMART) ΑΝΩΝ.ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, με μετόχους:

α) Το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα «FONDACIONI ALBANIAN BESA CAPITAL», «Ίδρυμα Α.Β.C.» το οποίο εδρεύει στα Τίρανα Αλβανίας
β) Το επίσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ταμείο «ΒΑΛΚΑΝΙΚΌ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας.
(γ) Τον Νεοκλή Στάμκο.