Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Novozymes Greece, διανύει τoν δεύτερο χρόνο δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα.

Προερχόμενη από την Δανία, με πολυετή εμπειρία στην παραγωγή ενζύμων, εξειδικεύεται στα βιομηχανικά ένζυμα , τόσο στο χώρο του βιομηχανικού εξοπλισμού, όσο και των ενζύμων με κάποιες από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους όπως AGRINO-EY.ΓΕ. Πιστιόλας Α.Ε.Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Αθηναϊκη Ζυθοποιια Α.Ε., Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε., Nestle Hellas Αλουμίνιον Α.Ε., ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., Δωδώνη Α.Ε.

Κατέχει, επίσης πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς και από το 1925 έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 700 προϊόντα βιοτεχνολογίας με 6.000 πατέντες. Τα ένζυμα παράγονται εντός βιοαντιδραστήρων υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες χρησιμοποιώντας επιλεγμένα στελέχη μικρο-οργανισμών, ενώ βρίσκουν εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων & ποτών, απορρυπαντικών, δέρματος & υφασμάτων, την κτηνοτροφία & σε πολλούς άλλους κλάδους.

Μόλις το 2022 το ελληνικό τμήμα – Επίκειται αλλαγή στην ηγεσία

Το 2022, ξεκίνησε το ελληνικό της τμήμα της εταιρίας, μετρώντας, ως επιχείρηση του εξωτερικού τα προηγούμενα χρόνια πλήθος συμπράξεων με εγχώριες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, κάτι που επιβεβαίωσε την ανάγκη για την ίδρυση του παραρτήματός της στη χώρα μας.

Ως πρώτο μέλη του πρώτου ΔΣ της εταιρείας ορίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ο Lars Green ως Πρόεδρος, η Randi Kamilla Kinch Jensen και ο Μikell Vitoft ως μέλη.

Σύντομα, ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία της εταιρείας, κάτι που θα επηρεάσει και το ελληνικό τμήμα, καθώς ο Lars Green αποχωρεί από την εταιρεία για προσωπικούς λόγους και τη θέση του CFO θα αναλάβει ο Rainer Lehmann.

Η δραστηριοποίηση της Novozymes, η οποία παραμένει μία από τις πιο γνωστές εταιρείες βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη, έχει κυρίως δύο κλάδους μέσα από τους οποίες προσφέρει λύσεις για όλων των ειδών τις βιομηχανίες: Ο ένας κλάδος αφορά την παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων και προϊόντων για την καθημερινότητα του σπιτιού, με λύσεις που συνδέονται με το νοικοκυριό, τις πρωτεινικές διεργασίες, την υγεία και το επαγγελματικό καθάρισμα, ενώ άλλος κλάδος είναι αυτός της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Σε αυτόν η εταιρεία συνεργάζεται με επιχειρήσεις, προσφέροντας τους λύσεις που αγγίζουν εταιρείες που συνδέονται με την εκτροφή ζώων, την παραγωγή δέρματος και υφασμάτων, χαρτιού κλπ.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει μπει και σε κλάδους όπως η βιοενέργεια, τα χημικά, το βιοαέριο κλπ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση, δε, των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τετράμηνο του 2023, παγκοσμίως, έδειξε άνοδο 5% σε οργανική ανάπτυξη και 26% στα EBIDTA, με τον κλάδο της βιοενέργειας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση.

Σε ανοδικούς ρυθμούς, δε, κυμάνθηκαν και τα προϊόντα που συνδέονται με την περιποίηση του σπιτιού, την παραγωγή σπόρων και όσα έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, τα ποτά και την ανθρώπινη υγεία. Ειδικά, ωστόσο, στο κομμάτι της Ευρώπης, κατά την εταιρεία, η οργανική ανάπτυξη ήρθε με πιο αργούς ρυθμούς και σε μονοψήφιο ποσοστό, εξαιτίας, σε σημαντικό βαθμό, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και εν γένει της αναταραχής στην Ανατολική Ευρώπη.

Tι είναι τα βιομηχανικά ένζυμα

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας, οι επιχειρήσεις βιομηχανικών ενζύμων έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι συνεργάτες των ελληνικών και όχι μόνο επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους, κυρίως όμως σε αυτόν της παραγωγής τροφίμων, τα οποία είναι και ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διάφορες διεργασίες τους.

Τα ένζυμα είναι οργανικές ενώσεις με πρωτεϊνική δομή, είναι ευρύτατα διαδεδομένα στη φύση & λειτουργούν ως βιοκαταλύτες χημικών αντιδράσεων όπως για παράδειγμα στον μεταβολισμό των οργανισμών & στις χημικές αντιδράσεις εντός των κυττάρων. Κάθε ένζυμο έχει εξειδικευμένη δράση και επιταχύνει τη διαδικασία αντίδρασης συχνότατα κατά αρκετές εκατοντάδες φορές.

Η ενζυμική δράση εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. θερμοκρασία, pH, συγκέντρωση υποστρώματος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της βιοτεχνολογίας είναι σε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, με εταιρείες, τόσο start ups, όσο και πιο μεγάλες, να δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη διεθνή έκθεση Bio Europe στα τέλη του 2022 που έλαβε χώρα στη Λειψία της Γερμανίας, η χώρα μας συμμετείχε με 8 ελληνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας: Πιο συγκεκριμένα μέρος στην έκθεση έλαβαν οι εταιρείες, Anacalypsis Therapeutics, BIOPIX DNA Technology P.C. (BIOPIX-T), ELPEN Pharmaceutical Co. Inv., Galenica S.A., Oncolipsy, Pharmassist Ltd., Protavio, ResQ, οι οποίες πραγματοποίησαν πάνω από 90 προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Μαυρίκιο, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Φιλανδία, περιοχές APAC και ΜΕΝΑ.