Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε αύξηση και διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ακόμα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νέες ιδέες για τη στήριξη των πολιτών καθώς προβλέπεται ένας σκληρός χειμώνας.

«Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερ μάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του. Η κυβέρνηση έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρομοίασε την ενεργειακή κρίση με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι «εξωγενής, δημιουργεί οικονομικές συνέπειες πολύ σημαντικές και άρα χρειάζεται οικονομικά μέτρα και στήριξη και ευρωπαϊκά».

«Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα τρέχει το Fuel Pass 2, θα δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί, σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα θα εξαρτηθούν από τα τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυξημένες είναι οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα οκτώ μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, είναι τα εξής:

  • επιδότηση ρεύματος
  • τέλος της έκτακτης εισφοράς
  • αύξηση συντάξεων 5% – 6%
  • κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
  • αύξηση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • φθηνή στέγη σε νέους
  • μειώσεις φόρων