H στάση του νέο καγκελάριου της Γερμανίας, σε πολλά θέματα, είναι η αιτία που δέχεται σφοδρή κριτική τον τελευταίο καιρό. Η περίοδος χάριτος του Olaf Scholz, που ανέλαβε την καγκελαρία στις 8 Δεκεμβρίου αφού το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές, τελείωσε έπειτα από μόλις δύο μήνες.

Η «απαράδεκτη» στάση του σχετικά με την κρίση στα ουκρανικά σύνορα δεν εντυπωσιάζει μόνο την Ρωσία, αλλά και τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό της χώρας. Έχει επικριθεί από το Κίεβο και άλλες πρωτεύουσες της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης επειδή εμμένει στη μη συμμετοχή στο διάλογο σχετικά με τις εξαγωγές όπλων σε κρίσιμες περιοχές. Ακόμα φαίνεται αργή η αντίδρασή του στην ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Scholz αποδοκιμάστηκε και στο Βερολίνο. «Πώς νιώθεις όταν οι σύμμαχοι χαρακτηρίζουν τη στάση της Γερμανίας ως αναξιόπιστη;», ρωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση. Εκείνος το αρνήθηκε, αλλά ο οικοδεσπότης της εκπομπής επισήμανε ότι ακόμη και ο πρεσβευτής του στην Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει σε ένα υπόμνημα που διέρρευσε ότι «έχουμε πρόβλημα με τη Γερμανία».

Φαίνεται ότι ο Scolz βρίσκεται πίσω από την σκιά της Merkel, παρότι ούτε αυτή ξεχώριζε για τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και τις ομιλίες της, και «προσπαθεί να την ξεπεράσει με την τέχνη της εξαφάνισης», όπως έγραψε η εφημερίδα Der Spiegel, σε μια προσπάθεια να σχολιάσει την απόδοση του διαδόχου της. Η στάση του είναι σχεδόν αόρατη, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Χάνει σε δημοτικότητα ο Olaf Scholz

Μια δημοσκόπηση της Infratest Dimap έδειξε ότι η δημοτικότητα για το SPD του Scholz μειώθηκε στο 22%, με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) να τον ξεπερνά με 27%. Η προσωπική του βαθμολογία αποδοχής μειώθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες με βάση την ίδια δημοσκόπηση.

Στην «πτώση» του συνέβαλε η συμπεριφορά του κεντροαριστερού προκατόχου του στην καγκελαρία κι επίσης πρώην αφεντικού του,  Gerhard Schröder, ο οποίος  σχολιάζει τις παγκόσμιες υποθέσεις ως πρόεδρος των ρωσικών εταιρειών ενέργειας Nord Stream και Rosneft. Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Scholz κλήθηκε να διευκρινίσει ότι δεν λάμβανε τη συμβουλή του πρώην καγκελαρίου, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός καγκελάριος και δεν δέχεται υποδείξεις.

Ο ίδιος εκφέρει αντιφατικές απόψεις για τη Ρωσία, τις οποίες ενστερνίζεται το γερμανικό κοινό. Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θεωρούν τη Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο ως άμεση απειλή. Έρευνα από το Ίδρυμα Körber, που διενεργήθηκε πριν από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι μόνο το 16% των Γερμανών υπέδειξε την Ρωσία ως απειλή για τις γερμανικές αξίες. Πάνω από το 80% είπε ότι η χώρα ήταν μια μικρή απειλή ή καθόλου απειλή.

Παράλληλα οι περισσότεροι θεωρούν σύμμαχό τους τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την εκλογή του Joe Biden, ενώ μόλις το 5% πιστεύει ότι ο Putin είναι σύμμαχος της Γερμανίας. Ακόμα, η δημοσκόπηση της Infratest Dimap έδειξε ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της παροχής ρωσικών διαβεβαιώσεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ και μια μικρή πλειοψηφία ήταν κατά των οικονομικών κυρώσεων.

Όλα τα κόμματα της Bundestag, από την ακροδεξιά Alternative für Deutschland έως την αριστερή Die Linke, ζητούν τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων σε περιοχές κρίσης. Η άποψη αυτή είναι πιο έντονη στις παλαιότερες γενιές και σε όσους ζουν στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Μια έρευνα της δημοσκόπησης Forsa διαπίστωσε ότι το 43% όσων ζουν στις πρώην πολιτείες της σοσιαλιστικής Ανατολικής Γερμανίας θεωρούν τις ΗΠΑ υπεύθυνες για την ένταση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία , ενώ μόνο το 32% κατηγόρησε τη Ρωσία. Στη δυτική Γερμανία, το 52% θεώρησε υπεύθυνη τη Ρωσία και μόνο το 17% είπε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται.

Οι αντικρουόμενες απόψεις είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Scholz και το κόμμα του. Το SPD κυβερνά επί του παρόντος και στα πέντε κρατίδια της πρώην ανατολής, των οποίων οι πρωθυπουργοί ασκούν επιρροή μέσω του Bundesrat, της άνω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το SPD σάρωσε στις περσινές εκλογές, καθώς εκεί φθάνει ο αγωγός Nord Stream 2 από τη Ρωσία. Το ολοκληρωμένο αλλά μη εγκεκριμένο έργο υποδομής, το οποίο επικρίθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης για την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον τοπικό πληθυσμό και υποστηρίζεται από σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς της περιοχής.