Η γυναίκα «σύμβολο» κατά του πολέμου στην Ουκρανία, η Olena Kurilo, μιλά σε βίντεο που δημοσίευσε το EuroNews. Η 52χρονη δασκάλα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της στο Καρκίβ βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η φωτογραφία της με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες σε όλον τον κόσμο.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε πραγματικά σε αυτή τη ζωή. Γράψαμε ποιήματα για τον πόλεμο. Προσωπικά είμαι σκηνοθέτης, δασκάλα- μελετήσαμε την ιστορία, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι αυτό θα συνέβαινε στην πατρίδα μας» ακούγεται να λέει στο βίντεο.

«Το σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς, δεν υπάρχουν παράθυρα, δεν υπάρχουν πόρτες, μια πόρτα εκτοξεύτηκε. Ακόμη και το πάτωμα έχει ξεριζωθεί εντελώς. Είμαι πολύ τυχερή, πρέπει να έχω έναν πολύ δυνατό φύλακα άγγελο για να έμεινα ζωντανή. Θα αντισταθώ, θα κάνω τα πάντα για την Ουκρανία, όσο μπορώ, με όση ενέργεια έχω. Θα είμαι πάντα μόνο στο πλευρό της πατρίδας μου», πρόσθεσε η Kurilo.

«Ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υποκύψω στον Putin. Καλύτερα να πεθάνω», είπε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου και των Times of Israel. «Ήμουν σε σοκ, δεν ένιωσα πόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη νέα της συνέντευξη, η Kurilo είπε στη Daily Mail ότι έκανε έκκληση στον Putin να σταματήσει τον πόλεμο. «Δεν ξέρω κανέναν που θα ήθελε να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία. Κανένας άνθρωπος δεν πίστευε θα μπορούσε να το κάνει αυτό», είπε. Πίστευε ότι ο Putin θα σταματούσε όταν αναγνώριζε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, γνωστές ως Ντονμπάς, ως ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. «Καταλαβαίνω ότι είμαστε πιόνια στο παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά ο κόσμος έχει ανατραπεί».

«Καλώ όλες τις μητέρες στη Ρωσία να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στον πόλεμο. Αυτός είναι ένας πόλεμος χωρίς νόημα, δεν θα φέρει ευτυχία σε κανέναν, δεν θα κάνει κανέναν πλουσιότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για το σπίτι και την οικογένειά της.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, σκοτώθηκαν στην Ουκρανία τις πρώτες πέντε ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, σύμφωνα με μια εκπρόσωπος του σώματος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περίπου 400 πολίτες έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 26 παιδιά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε η εκπρόσωπος, Liz Throssell.