Ο κόσμος φοβήθηκε για τα χειρότερα, όταν μια ανησυχητική μετάλλαξη του κορονοϊού εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη και μεταδόθηκε αρχικά σε όλη τη Νότια Αφρική, με ρυθμό που δεν είχαμε ξαναδεί από την αρχή της πανδημίας. Σήμερα, δύο μήνες μετά, με την Όμικρον να επικρατεί στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά πολύ.
«Τα επίπεδα ανησυχίας για την Όμικρον είναι χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις» εξηγεί στο CNN ο Simon Williams, ερευνητής των δημοσίων συμπεριφορών απέναντι στην πανδημία, στο Πανεπιστήμιο Swansea.
Το γεγονός ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, αλλά και η πιθανότητα ότι όλοι θα νοσήσουμε κάποια στιγμή από αυτή, φαίνεται να είναι παράγοντες που οδήγησαν σε μερική χαλάρωση, όπως εξηγεί ο ερευνητής. Αυτό, έχει κάνει πολλούς να προσπαθούν ακόμη και να την κολλήσουν από κάποιον, ώστε- όπως αναφέρει- να τελειώνουν. Φυσικά, κάτι τέτοιο, είναι ενάντια στις προτροπές των επιστημόνων.
Μετάλλαξη Όμικρον 2: Πού έχει εντοπιστεί η υποπαραλλαγή – Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί
Αρκετοί μέσα από την επιστημονική κοινότητα, είναι αισιόδοξοι πως η Όμικρον θα μπορούσε να αποτελεί τον επίλογο της πανδημίας, αφού η μεγάλη μεταδοτικότητα της σε σχέση με τα ήπια συμπτώματα, θα δημιουργήσουν την πολυπόθητη ανοσία. Κάτι τέτοιο, θα μας οδηγήσει σε ένα ενδημικό στάδιο, όπου ο Covid-19, θα συγκρίνεται πια με ένα κοινό κρυολόγημα.
Αυτά τα δύο χρόνια, η πανδημία εξελίχθηκε πολύ αναπάντεχα, πρώτα με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία ήταν πιο ισχυρή και τώρα με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μπορεί να υπερίσχυσε αλλά δεν προκαλεί πολυάριθμες περιπτώσεις νοσηλείας, έντονα συμπτώματα και θανάτους, σε σχέση με την προηγούμενη.
Πολλές χώρες ωστόσο, που η πλειοψηφία τους δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό, ενδεχομένως να συνεχίσουν να δέχονται μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών από αυτόν που μπορούν να καλύψουν τα νοσοκομεία τους.
Οι ειδικοί δεν περιμένουν ο κορονοϊός να εξαφανιστεί από τις ζωές μας. Απλά θα φτάσει ένα στάδιο στο οποίο θα μοιάζει πια με κάθε άλλη κοινή ίωση και οι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν από αυτόν, πιθανώς αρκετές φορές στη ζωή τους, χτίζοντας παράλληλα όλο και μεγαλύτερη ανοσία.
Πηγή: CNN