Τραγικές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες που έρχονται από τους κατοίκους ουκρανικών πόλεων. Η Svetlana Zorina, μια Ουκρανή κάτοικος της πόλης Χερσώνα που ελέγχεται από τη Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματα «έχουν ήδη αρχίσει να βιάζουν τις γυναίκες» της περιοχής. Η 27χρονη μένει με την γιαγιά της στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και μίλησε στο CNN για την τρομερή κατάσταση, ενώ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες.

«Ήδη άρχισαν να βιάζουν τις γυναίκες μας. Υπήρχαν πληροφορίες από ανθρώπους που προσωπικά γνωρίζω ότι ένα κορίτσι 17 ετών βιάστηκε και μετά τη σκότωσαν» , είπε στον John Berman. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα. Στην ερώτηση εάν οι κάτοικοι έχουν προβάλει αντίσταση, είπε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι «απλώς να κάθονται στο σπίτι και να φροντίζουν τον εαυτό τους γιατί φοβούνται. Είμαστε τρομοκρατημένοι αλλά δεν θα παραδοθούμε».

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο CNN, η Zorina είπε ότι παρά τη ρωσική κατοχή, η Χερσώνα είναι μια «ουκρανική πόλη και θέλουμε να παραμείνουμε πόλη της Ουκρανίας». Ο δήμαρχος Igor Kolykhaiev επέβαλε νέους κανόνες για τους πολίτες μετά την εισβολή, οι οποίοι ορίζουν να βγαίνουν οι ντόπιοι μόνο σε ζευγάρια. Οι οδηγοί πρέπει να πηγαίνουν αργά και να είναι έτοιμοι να δείξουν τι μεταφέρουν αν τους ζητηθεί.

«Προσπαθούμε να μην βγαίνουμε έξω γιατί είναι επικίνδυνο. Σήμερα, για πρώτη φορά, πήγα να ελέγξω κοντά σε ένα κατάστημα σε απόσταση εκατό μέτρων από εμένα, αν έχουν φαγητό, αλλά δεν υπήρχε τίποτα επειδή είμαστε περιτριγυρισμένοι από Ρώσους και είναι αδύνατο να παραδώσουμε εδώ φαγητό ή φάρμακα» είπε.

Επίσης, η Zorina τόνισε ότι η διοίκηση της πόλης προσπαθεί να επικοινωνεί με τους κατοίκους της. «Ο δήμαρχος μας είναι σε επαφή μαζί μας και η δημοτική αρχή είναι σε επαφή μαζί μας. Υπάρχουν κανάλια Telegram. Υπάρχει μια ιστοσελίδα του γραφείου του δημάρχου μας, μοιράζονται πληροφορίες και μεταδίδουν πληροφορίες», είπε στο CNN.