Ένα 24ωρο πριν, ο κόσμος περίμενε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει μια λύση που θα απέτρεπε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα, ο ουκρανικός λαός βρίσκεται για σχεδόν 20 ώρες σε πανικό, ακούει γύρω του βαλλιστικούς πυραύλους μικρής απόστασης να πέφτουν και μετράει νεκρούς και τραυματίες. Οι πρώτοι έχουν φτάσει τους 57, κατά κύριο λόγο στρατιώτες σε στρατιωτικές βάσεις στις 10 ουκρανικές πόλεις όπου επιτέθηκε η Ρωσία.

Αυτή η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε μόνο με επιθέσεις από αέρος – 160 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν – και με παρέλαση των τανκς στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει καταλάβει το Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, και αυτό που συζητιέται είναι πως αν η Ρωσία αρχίζει την πολιορκία του Κιέβου από εδάφους, η παράδοση της πρωτεύουσας θα έχει ολοκληρωθεί σε 96 ώρες και τότε θα τελειώσει ο πόλεμος με μια βίαιη αποστρατιωτικοποίηση.

Πολλά αεροδρόμια έχουν δεχτεί επίθεση, η μόνη ελπίδα διαφυγής των Ουκρανών αυτή τη στιγμή είναι προς τα δυτικά που παραμένουν ακόμα ελεύθερα, αλλά κανείς δε μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το ότι αποτελούν ασφαλή επιλογή.

Μοντέλο από την Ουκρανία περιγράφει στο Nitro την κατάσταση: «Έχουμε κρυφτεί σε καταφύγια, έχουμε ανάγκη από στρατό»

Κι ενώ η Ρωσία προχωράει στον στόχο της, ενώ ο Putin και η αυλή του τονίζουν ότι η Δύση προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αποφασίζουν για κυρώσεις που επιχειρούν μια κυκλωτική κίνηση και όχι άμεση επίθεση στον καθ΄ύλην υπεύθυνο, τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο αθλητισμός διώχνει τις ρωσικές ομάδες και τους χορηγούς, στη Βρετανία απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα στον Roman Abramovich, ιδιοκτήτη της Τσέλσι, έχει πέσει πρόταση ακόμα και να παγώσουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και να αποβληθεί από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ πάρα πολλοί μεγιστάνες της ενέργειας και τράπεζες της Ρωσίας έχουν μπει στο στόχαστρο των χωρών της Δύσης.

Ο Joe Biden ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι θα τεθούν σε ισχύ οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • Διακόπτεται η σύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sverbank, με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και 25 θυγατρικών εταιρειών της.
  • Μπλοκάρεται η δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της VTB, στην Αμερική, καθώς και 20 θυγατρικών της.
  • Bank Otkritie, Sovcombank και Novikombank αποκόπτονται επίσης, μαζί με 35 θυγατρικές τους.
  • 13 ρωσικές επιχειρήσεις και οργανισμοί μπαίνουν σε αυστηρό καθεστώς χρέους και μετοχικών κεφαλαίων.
  • Sergei Ivanov και υιός, Andrey Patrushev και υιός, Igor Sechin και υιός, Andrey Puchkov, Yuriy Solviev, Galina Ulyutina και Alexander Vedyakhin είναι ανάμεσα στους Ρώσους επιχειρηματίες που μπλοκάρονται οι περιουσίες τους στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδος τους στη χώρα.
  • Κυρώσεις επιβάλλονται και σε 24 επιχειρήσεις και οργανισμούς της Λευκορωσίας που στηρίζει τη Ρωσία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη President Joe Biden (@potus)

Η Ουκρανία ζητά τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις

Την ίδια στιγμή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, ο Olaf Scholz και ο Mario Draghi ζήτησαν να μην αποκλειστεί η Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT προς το παρόν.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως ακόμα και τώρα η Δύση δεν πηγαίνει σε κατά μέτωπον επίθεση με κυρώσεις προς τον Putin. Πιστεύει ότι οι κυρώσεις σε μεγιστάνες που αποτελούν το οικονομικό και πολιτικό του στήριγμα, θα τους οδηγήσει σε πίεση προς τον Ρώσο Πρόεδρο ώστε να τελειώσει εδώ η εισβολή.

Είναι η πιο εύλογη απορία: γιατί ο Putin είναι untouchable; Μα γιατί είναι απρόβλεπτος και έξω από τη σφαίρα της δυτικής λογικής. Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι σκληρές κυρώσεις φέρνουν μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. Σκληρές κυρώσεις είχαν επιβληθεί και το 2014 μετά την εισβολή στην Κριμαία, αλλά δε φαίνεται σε αυτά τα 7 χρόνια να συνετίστηκε ο Putin.

Σε ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο για τον λόγο που δεν επιβάλλονται άμεσα κυρώσεις πολιτικής και στρατιωτικής πρόσβασης στον Putin, ο Joe Biden αρνήθηκε να απαντήσει και έδωσε τον λόγο σε άλλο δημοσιογράφο. Ενόσω ο Putin προειδοποιεί πως μπορεί να εξαπολύσει τέτοια αντίποινα στη Δύση και σε όποιον αντισταθεί στην εισβολή, που δεν θα έχουν αντικρύσει ξανά (αναφέρεται σε πυραύλους Zircon και σε πυρηνικά όπλα μικρής κλίμακας που μπορούν να εξοντώσουν τους δύσκολους στόχους), ο Biden και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράνε με δισταγμό.

7 νεκροί από πυραύλους στο Κίεβο – Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Ο Antony Blinken, που εδώ και μέρες είχε αφήσει μηδαμινή ελπίδα για μη εισβολή, λέει τώρα ότι η Ρωσία θα περικυκλώσει το Κίεβο και θα αποκόψει κάθε εφοδιασμό. Ούτε αυτό πείθει τη Δύση να απαντήσει στον Ρώσο με το ίδιο νόμισμα. Η Ουκρανία ουρλιάζει για βοήθεια, ο Πρόεδρο Zelensky εξέφρασε φόβο για τη ζωή του στη συνομιλία του με τον Αυστριακό Καγκελάριο, αφού είναι ο βασικός στόχος του Putin και θέλει να τον αντικαταστήσει με ένα δικό του πιόνι και ο Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, εμφανίστηκε λογικά ενοχλημένος στις Βρυξέλλες.

«Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι πολιτικοί θα έχετε στα χέρια σας το αίμα μας, αν αποτύχετε να επιβάλλετε το υψηλότερο τίμημα στη Μόσχα, κόβοντας τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT. Δε θα είμαι διπλωμάτης σε αυτό. Όλοι όσοι αμφιβάλλουν τώρα αν η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί, πρέπει να καταλάβουν ότι το αίμα αθώων Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι στα χέρια τους. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ SWIFT».

* Με πληροφορίες από Guardian