Την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονταν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με στόχο το τέλος των εχθροπραξιών, στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός έκανε τα πιο σκληρά του χτυπήματα στις περιοχές του Χάρκοβο και της πόλης Οκτίρκα. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και δύο 24ωρα και σκάνε διαρκώς βόμβες. Στην Οκτίρκα όμως σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση σε μία ημέρα, αφού έχασαν τη ζωή τους 70 στρατιώτες.

Όπως έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ο Dmytro Zhyvytskyy, περιφερειάρχης της Οκτίρκα, περιοχή ανάμεσα σε Χάρκοβο και Κίεβο, όπου η Ουκρανία έχει στρατιωτική βάση, 70 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ από τις εκρήξεις, έπεσε ένα τετραώροφο κτήριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και πολίτες, αλλά και Ρώσοι στρατιώτες. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά έσπευσε να το γράψει ξανά λίγο αργότερα στο Facebook.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για πυραύλους που έπεσαν σε ένα κτήριο το οποίο χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός, ενώ έγινε επίθεση και από εδάφους με τανκς γεμάτα καύσιμο. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν βαριά εκρηκτικά και υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες με μαύρο καπνό να υψώνεται στην πόλη.

Ο Pavlo Kuzmenko, δήμαρχος της Οκτίρκα, έγραψε στο Facebook ότι «ο εχθρός ποντάρει ξανά σε έναν αχρείο πόλεμο. Μια βόμβα έπεσε σε μια αποθήκη πετρελαίου και τα πετρελαιοφόρα ανατινάχτηκαν».

Ουκρανία: Δε μπορείς να είσαι Έλληνας και ισαποστασάκιας με έναν πόλεμο

Αυτή η επίθεση λέγεται πως ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, αλλά δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από αξιωματούχους και δημοσιογράφους εκτός Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αντιστέκεται, ο Putin ξεσπά στους συμβούλους του

Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί με αποτυχία προς το παρόν να πάει προς το Κίεβο, προς τα βόρεια της πρωτεύουσας για να εισβάλλει από εκεί και φωτογραφίες δορυφόρων δείχνουν ένα ρωσικό κονβόι να κατευθύνεται εκεί, σε μια περιοχή που εκτείνεται στα 40 μίλια.

Οι φωτογραφίες της αμερικανικής εταιρείας Maxar δείχνουν κι ότι ετοιμάζεται νέο κύμα εισβολής από τη Λευκορωσία, όπως ακριβώς είχε αναφερθεί χθες από τον Lukashenko, με ομάδες εδάφους και μονάδες ελικοπτέρων να έχουν εντοπιστεί στα νότια της Λευκορωσίας, περίπου 32 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Ουκρανία

Στο Χάρκοβο υπάρχουν αναφορές για επίθεση σήμερα το πρωί με ρουκέτα και μάλιστα η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο στόχος ήταν ο κυβερνήτης της πόλης με την ομάδα του, που ηγούνται της αντίστασης. Η επίθεση έγινε μάλιστα στην πλατεία Ανεξαρτησίας της πόλης, στο πιο κεντρικό της σημείο.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν φέρει τους Ρώσους στα όρια τους και ιδίως τον Vladimir Putin. Ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσιάζεται από πολλά δίκτυα που μεταφέρουν πληροφορίες μυστικών υπηρεσίων, να έχει εκνευριστεί με την αντίσταση των Ουκρανών και την μη κατάληψη της πρωτεύουσας. Γι΄αυτό και ξεσπάει διαρκώς σε ανθρώπους της αυλής του.

Οι πληροφορίες λένε πως έχει αρχίσει να ανησυχεί με τις κυρώσεις και με τη στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία δεν μεταφράζεται μόνο σε διπλωτικό επίπεδο. Πολλές χώρες στέλνουν οικονομική βοήθεια, με την Αυστραλία να έχει ανακοινώσει παροχή 70 εκατομμυρίων δολαρίων, τη Νότια Κορέα 10 εκατομμυρίων δολαρίων και τον Καναδά 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τις κυρώσεις της Δύσης, ο Vladimir Putin είναι πιθανό να αντιμετωπίσει στο τέλος αυτού του πολέμου και το Διεθνές Δικαστήριο που σύμφωνα με τη Guardian θα ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.