Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία φαίνεται να απέδωσαν, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσέρνιχιβ. Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και ο Volodymyr Zelensky, παραμένουν επιφυλακτικοί, αφού δεν πιστεύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν τόσο εύκολα.

Είναι σημαντικό να «είμαστε διορατικοί για το τι συμβαίνει πραγματικά εκεί», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Kate Bedingfield. «Πρέπει να δούμε αν οι ενέργειές τους συνάδουν με τα λόγια τους», υπογράμμισε.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας παρείχε περισσότερες πληροφορίες το πρωί σχετικά με τον ισχυρισμό τους ότι η Ρωσία απλώς πραγματοποιεί «εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» και δεν αποσύρει τα στρατεύματα, όπως είχε υποσχεθεί. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «διεξάγουν πλήρη ένοπλη επίθεση» εναντίον της χώρας.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 6 το πρωί τοπική ώρα από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει: «Οι μονάδες της 4ης (περιοχή Τσκινβάλι, Νότια Οσετία) και της 7ης (Αμπχαζία) στρατιωτικές βάσεις, που αποτελούν μέρος της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη της Γεωργίας στο έδαφος της Ουκρανίας για να ενισχύσει ένοπλες δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας.

Από την 4η στρατιωτική βάση συγκροτήθηκαν και στάλθηκαν στην Ουκρανία τρία BTG με συνολικό αριθμό έως 1.200 Ρώσους και Οσσετούς στρατιωτικούς. Δημιουργήθηκαν δύο μονάδες της 7ης Στρατιωτικής Βάσης, που είναι περίπου 800 άτομα». Ο Volodymyr Zelensky, επίσης, σχολίασε τη δέσμευση της Ρωσίας να περιορίσει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία , λέγοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις αμυντικές στρατιωτικές προσπάθειες.

«Βλέπουμε όλους τους κινδύνους. Φυσικά, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε τα λόγια ορισμένων εκπροσώπων ενός κράτους που συνεχίζει να αγωνίζεται για την καταστροφή μας .

Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς άνθρωποι. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη μάθει κατά τη διάρκεια αυτών των 34 ημερών εισβολής και τα τελευταία οκτώ χρόνια του πολέμου στο Donbas ότι μόνο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορεί να εμπιστευτεί. Τα γεγονότα, αν αλλάξουν στη γη μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις, άλλωστε, του βασικού διαπραγματευτή της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Vladimir Medinsky, μαρτυρούν ότι η Ρωσία δεν θα τα παρατήσει τόσο απλά. Είπε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, αναφέρει ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Διστακτικός και ο Αμερικανός πρόεδρος

Την ίδια αντίληψη έχουν και Δυτικοί διπλωμάτες, που πιστεύουν ότι όλο αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα της Ρωσίας για τις οπισθοδρομήσεις στο έδαφος και μια πιθανή τακτική άσκηση για το παιχνίδι χρόνου, που παίζουν. Ο Joe Biden, παρέμεινε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι μένει να δούμε αν η Ρωσία θα τηρήσει τη δέσμευσή της.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο είναι ανασύνταξη προς τα ανατολικά και όχι πραγματική απόσυρση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.«Πιστεύουμε ότι αυτό που πιθανώς έχουν στο μυαλό τους είναι μια επανατοποθέτηση για να δώσουν προτεραιότητα αλλού (σ.σ. Ντονμπάς). Θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Putin με τον Emmanuel Macron.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σκάνδαλο Partygate: 20 πρόστιμα για τα πάρτι στη Downing Street – Τι θα γίνει αν επιβληθεί ποινή στον Johnson

Volodymyr Zelensky προς Δύση: «Φοβάστε τη Ρωσία και αυτό σας κάνει συνεργούς»

Biden: Οι 9 λέξεις που μπορεί να σημαίνουν πολλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία