Ακόμα κι αν δεν είσαι συνωμοσιολόγος, ακόμα κι αν δεν είσαι καχύποπτος, δε μπορεί να μη σκεφτείς το προφανές. Ότι δηλαδή ο Vladimir Putin κλιμακώνει τη δράση του γύρω από την Ουκρανία με σκοπό να διατηρεί σε αναμμένα κάρβουνα τη Δύση. Άλλωστε, ο Ρώσος ολιγάρχης είναι επαΐων στον υβριδικό πόλεμο, σε βαθμό που άνετα θα μπορούσε να κάνει σεμινάρια ή να διατηρεί κάποιο ΙΕΚ. Η μαζική κυβερνο-επίθεση σε ιστοσελίδες υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης πάντως, μόνο ως τυχαία δε μπορεί να εκληφθεί.

Όπως αναφέρει η Guardian, χάκερς κατέλαβαν ή έριξαν τις ιστοσελίδες συγκεκριμένων υπουργείων, όπως του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ή του υπουργείου Παιδείας. Οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις επιθέσεις, τονίζουν πως είναι νωρίς να καταφύγει κάποιος σε συμπεράσματα, αλλά με τον τρόπο τους έδειξαν προς την πλευρά της Ρωσίας. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη κυβερνο-επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Υπάρχει βαρύ ιστορικό και δεν είναι τυχαίο που ο νέος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα προστέθηκε σε μια περίοδο διαρκών συνομιλιών της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, εν τη απουσία της Ουκρανίας.

Οι, κατά πάσα πιθανότητα, Ρώσοι χάκερς, άφησαν ένα μήνυμα να υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, που έλεγε «Ουκρανοί. Όλες οι πληροφορίες που σας αφορούν, έχουν γίνει δημόσιες. Να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας». Κάτω από το μήνυμα, υπήρχε η ουκρανική σημαία και ο χάρτης της χώρας, που είχαν διαγραφεί με Χ, ενώ υπήρχε αναφορά και στον UPA, τον ουκρανικό στρατό εξεγερμένων που πολέμησε κατά της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν εξέλειπε και η αναφορά στην «πατρογονική γη», μια φράση που παραπέμπει στο όραμα του Putin για τη Μεγάλη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Oleg Nikolenko, δήλωσε στη Guardian: «Ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας κυβερνο-επίθεσης, το σάιτ του υπουργείου και άλλων κυβερνητικών πρακτορείων, είναι προσωρινά κατεβασμένο. Οι ειδικοί μας έχουν ήδη αρχίσει να επαναφέρουν τα IT συστήματα και η κυβερνο-ασφάλεια έχει ανοίξει φάκελο έρευνας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ουκρανία

Ο Josep Borrell, διπλωμάτης της Ε.Ε., καταδίκασε τις επιθέσεις και ανακοίνωσε τη διάθεση της πολιτικής επιτροπής, της επιτροπής ασφάλειας και των μονάδων κυβερνοχώρου της Ένωσης στου Ουκρανία για να συμβάλλουν στην έρευνα και να στηρίξουν το Κίεβο. «Θα κινητοποιησουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να το αποτρέψει. Δυστυχώς, γνωρίζαμε ότι θα συμβεί. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος βρίσκεται από πίσω. Δε μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις. Όμως όλοι μπορούμε να φανταστούμε».

Η Ann Linde, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, ήταν πιο ξεκάθαρη. «Πρέπει να γίνουμε πιο σαφείς στο μήνυμα μας προς τη Ρωσία ότι αν υπάρξουν επιθέσεις στην Ουκρανία, θα είμαστε αδυσώπητοι, σκληροί και αποφασιστικοί στην απάντηση μας. Η Σουηδία στέκεται στο πλάι του Κιέβου».

Πριν συμβούν οι κυβερνο-επιθέσεις, οι Ρώσοι αντιπρόσωποι είχαν επικοινωνήσει την μη επίτευξη κάποιας συμφωνίας στις συζητήσεις τους με τον OSCE (Οργανισμό Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη), το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Βιέννη. Ο Sergei Ryabkov είχε αναφέρει πως οι συνομιλίες βρίσκονταν σε αδιέξοδο.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ζητάει εγγυήσεις για το ότι η Γεωργία και η Ουκρανία δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ και απαιτεί να μεταφερθούν τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός που έχουν διαθέσει τα μέλη του στην ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, ζητάει να επανέλθουν στα επίπεδα παράταξης του 1997, πριν το ΝΑΤΟ επεκταθεί.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας πάντως, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στα σύνορα με την Ουκρανία και σε σταθερή βάση φτάνει εκεί στρατιωτικός εξοπλισμός. Το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως θα στείλει στα ανατολικά της χώρας επιπλέον πυρομαχικά, στο πλαίσιο άσκησης.