Στη Γενεύη και τις Βρυξέλλες, διπλωμάτες της Δύσης διαπραγματεύτηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για να παραμείνει η Ουκρανία ένα ανεξάρτητο κράτος, με ένα μεγάλο ζήτημα να πλανάται στον αέρα. Η Ουκρανία, που την αφορούν οι συζητήσεις, απουσίαζε. Δεν της δόθηκε το βήμα για να υποστηρίξει τα δικά της δικαιώματα. Είναι σαν το μικρό παιδί, που το βάζεις να κάνει ό,τι θέλεις, χωρίς να του αφήνεις το δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του.

Παρά το γεγονός πως ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, υποστηρίζουν περίτρανα το «σύνθημα» πως «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είναι εύλογο για τους ίδιους τους Ουκρανούς να αναρωτιούνται ποιες ακριβώς συζητήσεις γίνονται πίσω από την πλάτη τους. Την ώρα ειδικά, που στα σύνορα υπάρχουν 100.000 ρωσικά στρατεύματα, να βρίσκονται σε αναμονή.

https://www.intronews.gr/kamia-prothesi-eisvolis-stin-oukrania-eipe-i-rosia/news/

Ωστόσο στο Κιέβο, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ήρεμη, με τους ανθρώπους να δείχνουν ξεκάθαρα πως έχουν συνηθίσει τις απειλητικές κινήσεις. «Είχαμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ζούσαν σε μια καθημερινή φρίκη, είναι κομμάτι της μνήμης τους», λέει ο Petro Burkovsky στο BBC.

Περίπου οκτώ χρόνια, η Ουκρανία έχει ζωντανές τις αναμνήσεις από τότε που Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Κριμαία. Οι μάχες ξέσπασαν στην ανατολική περιοχή του Donbas τον Απρίλιο του 2014. 14.000 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί έκτοτε, σε αυτό που η κυβέρνηση στο Κίεβο αποκαλεί «Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο».

Κάθε πρωί, σε μια σύντομη, ζοφερή τελετή έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, τιμάται η μνήμη των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την ανεξαρτησία του 1991 και έπειτα. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά το 2014.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας μιλούν για «τεράστιες» οικονομικές συνέπειες, αν η Ρωσία πραγματοποιήσει εισβολή. Ξέρετε, όμως, τι δεν περιλαμβάνει; Στρατιωτική βοήθεια. Είναι ξεκάθαρο πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ουκρανοί θα παλέψουν και θα πεθάνουν μόνοι τους. Εξ ου και η αυξανόμενη υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Κάθε φορά που η Ρωσία ξεκινά μια κλιμάκωση στην πρώτη γραμμή, η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται», λέει ο Πέτρο Burkovsky. Δημόσια, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η πόρτα της ένταξης, που άνοιξε στην Ουκρανία και τη Γεωργία το 2008, είναι ακόμα ανοιχτή.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, επισκεπτόμενη την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, επανέλαβε αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση. «Έχουμε το εγγενές, κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέξουμε τις δικές μας ρυθμίσεις ασφαλείας», είπε η Olga Stefanishyna στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών και των συμμαχιών».

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδεινώνει την κρίση του φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων», υπονοώντας ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει μια ενεργειακή κρίση για πολιτικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ο Fatih Birol δήλωσε ότι η Ρωσία συγκρατεί τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στενότητας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας. Θα σημειώσω ότι οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία».