Οι εικόνες που προέρχονται από την πόλη Μπούτσα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, αυτές των βασανιστηρίων και εκτελέσεων, είναι ενδεικτικό στοιχείο της βαρβαρότητας της Ρωσίας, όπως υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Tο θέμα έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε διεθνή ΜΜΕ, που καταδικάζουν την Ρωσία.

Η Δύση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη Μόσχα», σύμφωνα με τους The Times του Λονδίνου: «Είναι αυτονόητο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων πρέπει να συγκεντρωθούν και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον ίδιο τον Putin όπως και μέλη του στενού του περιβάλλοντος».

«Η Δύση δεν πρέπει πλέον να τρέφει αυταπάτες για τον χαρακτήρα αυτού του πολέμου ή για το καθεστώς της Μόσχας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δίκιο στην προσπάθειά του να εξοπλίσει την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα όπλα. Και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδείξουν παρόμοια αποφασιστικότητα».

Η Mirror γράφει απλώς «γενοκτονία» στον τίτλο της κάτω από τη φράση: «Οι τελευταίες φρικαλεότητες του Putin». Χρησιμοποιεί μια σπαρακτική εικόνα από την Μπούτσα, όπου τα σώματα αμάχων εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο.

Η Guardian έχει επίσης πρωτοσέλιδο την σφαγή, γράφοντας «Τρόμος στην Μπούτσα: Η Ρωσία κατηγορείται για βασανιστήρια και σφαγές αμάχων». Σημειώνει την έκκληση για περαιτέρω κυρώσεις και στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση ενόψει της μαζικής δολοφονίας των πολιτών. Ακόμα, οι Times έχουν στον τίτλο τους «Πολίτες πυροβολούνται στους δρόμους» και αναφέρει ότι πολλά θύματα είχαν εκτελεστεί.

Η Telegraph αν και δεν έχει καμία εικόνα των σκηνών στην Ουκρανία, λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του δεν θα ηρεμήσουν, μέχρι ο Putin να θεωρηθεί υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου.

Καταδικάζονται από τη Δύση τα εγκλήματα στην Μπούτσα

To υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς το μια «σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου». «Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Η άμεση κατακραυγή της Δύσης, επίσης, είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας. «Στην περίπτωση αυτή μου φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές (για τη Ρωσία) έγιναν κατά τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιός ‘παρήγγειλε’ αυτό το θέμα».

Αποκαλώντας τους Ρώσους στρατιώτες «δολοφόνους», «χασάπηδες» και «βιαστές», ο Volodymyr Zelensky είπε από την πλευρά του, ότι «η κουλτούρα και η ανθρώπινη εμφάνισή σας χάθηκαν μαζί με τους Ουκρανούς αμάχους». Προειδοποίησε ότι «ακόμα χειρότερα πράγματα» μπορεί να βρεθούν σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, είπε ότι οι «αποτρόπαιες» δολοφονίες προστέθηκαν στα στοιχεία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ενώ ο γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, χαρακτήρισε «τρομερό και φρικτό» βίντεο από την Μπούτσα. Τις εικόνες σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος περιέγραψε τις εικόνες από τις πόλεις ως «γροθιά στο στομάχι», ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Charles Michel, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από τις «στοιχειώδεις εικόνες θηριωδιών που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό», λέγοντας ότι έρχονται περαιτέρω κυρώσεις και στήριξη από την Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Η δυνατή ομιλία του Zelensky στα Grammy: «Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν»

Ουκρανία: Κτηνωδία στη Μπούτσα από τους Ρώσους – Ομαδικός τάφος 410 νεκρών που θύμιζε Άουσβιτς

Ουκρανία: Εκρήξεις στην Οδησσό – Σοροί αμάχων βρέθηκαν σε δρόμους της Μπούσα