Για δέκατη ημέρα, η χώρα της Ουκρανίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Η χώρα ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου, κατάπαυση του πυρός σε. Μαριούπολη και Βολνοβάκα, με σκοπό να ανοίξουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο άμαχος πληθυσμός.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η Μαριούπολη βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, αφού έχει ήδη αποκλειστεί από ρωσικά στρατεύματα. Σε κατάσταση πολιορκίας παρέμενε και το Κίεβο, που εξακολουθούσε να δέχεται ανηλεές «σφυροκόπημα». Οι ουκρανικές αρχές, ανέφεραν, ότι σε περιοχή έξω από το Κίεβο – το οποίο συνεχίζει να πολιορκείται – έχουν εγκλωβιστεί σε συντρίμμια πολυκατοικίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι, έπειτα από βομβαρδισμούς των Ρώσων.

Οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη, από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου RIA.

Γιατί η Ρωσία παρά την δύναμη της δεν έχει κάνει ακόμα κυβερνοπόλεμο

Νωρίτερα σήμερα, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντονέτσκ, Pavlo Kirilenko, ανακοίνωσε τη συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στις δύο ουκρανικές πόλεις, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα.

Το ρωσικό υπουργείο, διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που δημιουργήθηκε, οδηγεί από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια της δυτικής Ουκρανίας. Τα λεωφορεία με τους αμάχους θα αναχωρούν από τρεις τοποθεσίες στην πόλη, ενώ θα επιτρέπεται όσοι το επιθυμούν, να φύγουν με το ιδιωτικό τους όχημα, μέσω της διαδρομής που έχει οριστεί. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, ζήτησε από τους οδηγούς να αξιοποιήσουν πλήρως όλο τον χώρο που διαθέτουν στα οχήματα τους. Να σημειωθεί, πως απαγορεύεται αυστηρά το ταξίδι εκτός του συμφωνημένου δρομολογίου.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις, είχε συμφωνηθεί στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πόλεμος Ουκρανία: Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος  Μαριούπολης, προειδοποίησε  ότι το – στρατηγικής σημασίας – λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης. Vadym Boichenko, δήλωσε νωρίτερα, πως η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και πως τα αποθέματα τροφίμων είναι πολύ χαμηλά.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε στην εφημερίδα Telegram: «Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό. Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη».

Η κατάληψη της πόλης των 450.000 κατοίκων, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Δραματική η κατάσταση στη Βολνοβάκα – Νεκροί άμαχοι στους δρόμους

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί την σκληρότητα και βία των ρωσικών επιθέσεων. Κάτοικοι αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί, οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές, έχουν καταστρέψει σχεδόν όλα τα κτίρια της πόλης, η οποία απέχει περίπου 48 χλμ. από τη Μαριούπολη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Emma Graham-Harrison, δήλωσε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης: «Στη Βολνοβάκα , η επίθεση είναι ακόμα τόσο έντονη που τα πτώματα δεν έχουν περισυλλεγεί».

Οι Ουκρανοί, προσπαθούν ακόμα να φέρνουν εις πέρας αποστολές διάσωσης. Επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς. Χιλιάδες εξ’ αυτών, είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και νερού, προφυλαγμένοι από μια φαινομενικά παράλογη επίθεση, σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της.

Ουκρανία: Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να συνεδριάσει κατεπειγόντως, μεθαύριο, Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Κύπρου) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Στη Ζαπορίζια οι άμαχοι της Μαριούπολης

Σε ανακοίνωσή του, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, επεσήμανε ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, περιοχή που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά της χώρας, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίσταση, είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εκκενώσουμε την πόλη

Μία συγκινητική αναφορά έκανε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boichenko, μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στην πόλη του, για να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άμαχοι.

«Η Μαριούπολη δεν είναι δρόμοι και σπίτια», είπε. «Είναι οι κάτοικοί του».

Και πρόσθεσε: «Υπό τις συνθήκες συνεχούς, ανελέητου βομβαρδισμού από τους κατακτητές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δώσουμε στους κατοίκους την ευκαιρία να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Μαριούπολη».