Η Ελλάδα θα ξεκινήσει την εκκένωση της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, την πόλη της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει η Helena Smith από την Αθήνα. Στην περιοχή νωρίτερα υπήρξαν σποραδικά χτυπήματα από ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης ήδη τρία άτομα σκοτώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Πήγες από το προξενείο λένε πως το σχέδιο πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλές για να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε ότι περίπου 100 Έλληνες θα μεταφερθούν μέσω Ρουμανίας.

«Πολλά μέλη της κοινότητάς μας δεν έχουν ακόμη ζητήσει να φύγουν, αλλά μια μικρή ομάδα, περίπου 100 άτομα, θα φύγει από τη Μαριούπολη. Υπάρχει ένα σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Όταν άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους, εμείς ενισχύαμε το γενικό μας προξενείο. Άρα υπάρχει σχέδιο και προχωράμε με αυτό. Καταλαβαίνετε ότι σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ εμείς έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω των ομογενών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Οδησσό, ο πρώην επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία, Παναγιώτης Μπουμπουκούρας, δήλωσε στο Protothema: «Δυστυχώς, λίγοι από εμάς πιστεύαμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι Ρώσοι ετοίμαζαν αυτή την επίθεση εδώ και πολύ καιρό, αλλά ούτε εμείς, ούτε οι Ευρωπαίοι, τους πιστέψαμε».

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις, με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν αρωγή για την απομάκρυνσή τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας των 120.000 κατοίκων ζει στην παράκτια πόλη της Μαριούπολης κοντά στην πρώτη γραμμή. Η Κατερίνα Σβεφκένκο, που ηγείται του συλλόγου των Ελλήνων στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, είπε ότι οι κάτοικοι άκουσαν ένα μπαράζ εκρήξεων, ενώ ομολόγησε ότι δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέκρινε τον Vladimir Putin για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε μια δήλωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τη ρωσική επίθεση που «υπονομεύει την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια».

Πηγή: Guardian.com