Η πιο κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έφτασε. Η ώρα μηδέν για την τελική μάχη στο Ντονμπάς, για την οποία όπως χαρακτήρισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, θα είναι «η μεγαλύτερη μάχη με τανκς σε αυτό το μέρος του κόσμου μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία έλαβε χώρα στο Κουρσκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τον Κόκκινο Στρατό με την τελική νίκη των Σοβιετικών στις 23 Αυγούστου 1943.

Ο Mateusz Morawiecki τόνισε, επίσης, πως πρέπει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, την ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ανατολικά. Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία έλαβε χώρα στο Κουρσκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τον Κόκκινο Στρατό με την τελική νίκη των Σοβιετικών στις 23 Αυγούστου 1943.

Σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies, τεθωρακισμένα οχήματα έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Vilkhuvatka, κοντά στο Χάρκοβο. Ταυτόχρονα, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις και στην αεροπορική βάση Kherson, με ορισμένα από τα οχήματα να φέρουν τη σήμανση Z.

Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες έχουν ενταθεί εδώ και μερικά 24ωρα, αλλά η κύρια επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις αναμένεται από μέρα σε μέρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, φοβούμενοι την ολοκληρωτική ισοπέδωση πόλεων και υποδομών.

Έκκληση Zelensky για βοήθεια – Για γενοκτονία κάνει λόγο ο Biden

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει έκκληση για βοήθεια και εναποθέτει τις ελπίδες του για τη βοήθεια που θα τρεις μεγάλες χώρες της Δύσης. ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Putin πως η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο», ο Zelensky απάντησε: «Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο, που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;».

Την ίδια στιγμή, ο Joe Biden έκανε λόγο για γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες, τονίζοντας πως είναι ολοένα και πιο σαφές πως ο Vladimir Putin προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός. «Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», πρόσθεσε ο Biden.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο Zelensky στο χθεσινό του διάγγελμα για τις δηλώσεις Biden. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

Πάντως, ο εισαγγελέας στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης άνοιξε την υπόθεση τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι υπάρχει «εύλογη βάση να πιστεύουμε ότι τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου όσο και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία». Η απόδειξη της υπόθεσης σύμφωνα με τις συμβάσεις για τη Γενοκτονία του 1948 απαιτεί «πρόθεση να καταστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Ποιος είναι ο λόγος που χάνει τόσα τανκς ο ρωσικός στρατός;

Τι συμβαίνει στην Σανγκάη με τα πολύ σκληρά μέτρα κατά της Covid-19;

Με πληροφορίες από Guardian